Først blev han lam, så blev han verdensmester – nu vil han gå igen

Han er lam i benene, men alligevel er han verdensmester i surfing. Han vandt nemlig VM i handicapsurfing sidste år. Nu er hans mål at kunne gå igen.

Historien om dansk-engelske Bruno Hansen er en historie om en mand, der nægter at give op. Hele livet har han været særdeles aktiv som elitesportsmand, surfer, dykker og sejler, men det stoppede brat, da han var involveret i en trafikulykke. Ulykken gjorde ham lam fra livet og ned.

Mine ben var alt for mig

Bruno Hansen

- Jeg brækkede ryggen og beskadigede rygmarven. Jeg er lammet fra hoften og ned, fortæller Bruno.

Ulykken skete, da Bruno var på vej hjem fra en surftur, hvor hans bil blev skubbet af vejen under et bilrøveri. Det ændrede alt for Bruno.

- Mine ben var alt for mig

Efter ulykken tog han ud til havet igen, men denne gang var det ikke for at surfe. For selvom Bruno altid har levet efter livssynet ”rejs dig igen”, var ulykken alligevel så livændrende, at Bruno efterfølgende mødte sit livs lavpunkt. Han forsøgte at begå selvmord.

- En dag besluttede jeg at drukne mig selv. Jeg roede ud på et surfbræt og kastede mig dramatisk i vandet for at falde til bunds. Men jeg sank ikke. Så jeg blev vred over, at jeg ikke kunne drukne, fortæller Bruno.

I stedet skubbede strømmen ham tilbage til stranden.

- Så begyndte jeg at surfe igen. Det var min første bølge.

Efter ulykken kan Bruno ikke længere stå op på surfbrætten. Han ligger derfor ned, som set på billedet her.
Efter ulykken kan Bruno ikke længere stå op på surfbrætten. Han ligger derfor ned, som set på billedet her. Foto: TV 2 / TV 2

Bruno er i dag regerende verdensmester i handikapsurfing og i denne weekend skal han forsøge at forsvare sin titel til dette års VM. Men titlen som verdensmester er langt fra nok for Bruno. Hans ultimative mål er nemlig at gå igen.

- Hvis jeg kan gå lidt og stå med andre mennesker, så vil det betyde meget, for så er vi alle i samme øjenhøjde, siger Bruno.

Derfor er Bruno taget til London for at afprøve nogle elektroniske ben

Bruno er taget til London for at afprøve de nye Exoskeleton Legs, som lige er kommet på markedet i Europa
Bruno er taget til London for at afprøve de nye Exoskeleton Legs, som lige er kommet på markedet i Europa Foto: TV 2 / TV 2

- Jeg skal undersøge konstruktionen, især om den er Bruno-sikker. For jeg kan ødelægge mange ting, siger han smilende.

Benene bliver spændt fast omkring hoften og ned af benene og kan styres med maven. Når Bruno presser maven frem, sender det et signal til de elektroniske ben om at gå.

De elektroniske ben, Exoskeleton Legs, er først for nyligt kommet på markedet i Europa. 

Se hele indslaget fra 19-nyhederne her: 

Bruno Hansen blev lam i en bilulykke. Siden blev han verdensmester i handicapsurfing. Nu vil han lære at gå igen.