STEM: Bliver du også ked af det, når du ikke får nok 'likes'?

16x9
En ny undersøgelse viser, at vi bliver særdeles hårdt ramt på selvtilliden, når vi ikke får nok likes. Foto: Scanpix

Ny undersøgelse viser, at det står skidt til med vores selvtillid på sociale medier. Hvor skidt står det til med din egen selvtillid? Stem nederst.

Nogle laver dem slet ikke, nogle laver få og andre laver rigtig mange. 

Det drejer sig om statusopdateringer på sociale medier. De korte eller lange sætninger med eller uden billede, der ofte helst skal udløse en reaktion fra dem, som læser den. 

Det har nemlig ofte stor betydning for danskerne, om deres Facebook-opdateringer bliver mødt med 'likes' og kommentarer eller larmende tavshed, skriver Søndagsavisen

Fire ud af ti læser deres opdatering igennem flere gange, før de lægger den op, og 37 procent kommer i decideret godt humør, hvis den får mange 'likes'. Godt hver tiende er så spændt på, om deres opdateringer får 'likes', at de tjekker det ’hele tiden’ i minutterne efter at opdateringen er lagt op, viser en YouGov-undersøgelse lavet for Søndagsavisen.

- At få reaktioner er hele årsagen til, at vi lægger ting på Facebook. 'Likes' er blevet en valuta for anerkendelse. Et 'like' betyder: ’Du er okay, og jeg kan lide det, du har skrevet.’ Vi er sociale dyr, og vi har brug for den anerkendelse,” siger Anders Colding-Jørgensen, der er adfærdspsykolog.

Hver 20. danskers sociale medie-selvtillid lider så meget, at de kan finde på at slette en opdatering, som ikke har fået nok 'likes'. Det er cirka 150.000 danske Facebook-brugere. 

- Nogle oplever det som pinligt at have en opdatering på deres væg, som ikke har mange 'likes', fordi det signalerer, at man ikke har mange venner eller succes. Så er det, den bliver slettet igen, fordi den ikke passer ind i det billede, man gerne vil skabe af sig selv på Facebook, forklarer Lisbeth Klastrup, der er lektor på IT-Universitetet i København til Søndagsavisen. 

Der er også de sidste 30 procent, som aldrig skriver en opdatering på Facebook, fordi de simpelthen er bange for, at deres opdateringer ikke er gode nok. 

Hvad med dig selv?

Nedenfor kan du deltage i en helt anonym undersøgelse om dine sociale medie-vaner og være med til at vise, hvor sund eller usund vores selvtillid er på Facebook, Instagram og andre sociale medier.

Afstemning
Afstemning
Afstemning
Afstemning
Afstemning
Afstemning
Afstemning