Anette var 37 da hun fik sin diagnose: 10 år senere holdt pillerne op med at virke

Anette Gerhøj var 37 år gammel, da hun fik at vide, at hun led af Parkinsons. I dag har hun været igennem en hjerneoperation - og vil hjælpe andre.

Hun var fraskilt, hun havde fire hjemmeboende børn, hun var netop færdiguddannet som pædagog – og hun var slet ikke beredt.

Normalt er det ældre mennesker, der rammes af sygdommen ’Parkinsons’, men da neurologen så den dengang 37 årige Anette Gerhøjs symptomer, var han ikke i tvivl om, at det var dét, der havde ramt hende.

- Det kom som et kæmpe chok. Det er jo et chok at få at vide, at man lider af en sygdom, som man normalt først får, når man bliver ældre, fortæller Anette Gerhøj i Go’ morgen Danmark.

I dag har hun levet med sygdommen i 17 år - en periode, hvor det til sidst gik meget ned ad bakke for Anette Gerhøj.

For selvom parkinsons kan behandles med medicin, holdt pillerne i Anette Gerhøjs tilfælde op med at virke efter 10-12 år med sygdommen. Og gradvist blev det værre og værre.

Løsningen blev en hjerneoperation, og i dag er hun så rask, at hun vil hjælpe andre, som står i samme situation, som hun gjorde.

For Anette Gerhøj var meget tæt på at fravælge operationen, fordi hun frygtede konsekvenserne.

7.300 lever med sygdommen i Danmark

Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme i Danmark. 7.300 mennesker i Danmark lider af sygdommen.

Typisk starter det med en rysten i en hånd, men efterhånden, som sygdommen skrider frem, opstår der også nedsat bevægelighed og stivhed i musklerne.

Og efter nogle år, kan man også opleve, at man får dårlig balance.

Det var det, der skete for Anette Gerhøj.

Det begyndte med en rysten

Allerede inden hun fik stillet diagnosen, havde hun haft på fornemmelsen, at der var noget galt.

Anette Gerhøj havde oplevet finmotoriske problemer, og når hun skrev med en pen, blev hendes bogstaver bittesmå, og hun var utrolig træt, havde tabt sig og havde ondt i skulderen, når hun brugte den.

- Da jeg så kom til neurolog, sagde han bare til mig, at det, kunne han næsten se, var Parkinsons. Dengang rystede jeg ikke så meget, som jeg senere kom til, fortæller hun.

Det var ikke til at holde ud

I mange år måtte Anette Gerhøj leve med overbevægelse og såkaldte off-perioder, hvor kroppen stivnede, og hun nærmest ikke kunne bevæge sig.

- Jeg kunne ikke komme ud af sengen om natten, og jeg følte mig… nej, jeg var rigtig, rigtig syg, fortæller hun.

- Jeg havde det så skidt, jeg levede et intervalliv, hvor jeg havde det godt i cirka halvanden time efter, jeg havde taget pillerne, og så begyndte overbevægelserne, og så stivnede jeg. Det var ikke til at holde ud, siger Anette Gerhøj.

For tre år siden valgte hun derfor at få foretaget en operation i hjernen - en såkaldt DBS-operation (Deep Brain Stimulation) - for at forbedre symptomerne.

Under operationen blev der indopereret nogle elektroder dybt inde i Anette Gerhøjs hjerne, som sender små impulser af strøm fra et batteri, der sidder ved brystkassen. Og strømmen er med til at afhjælpe symptomerne, forklarer hun.

Operationen lykkedes, og i dag er hun storset symptomfri.

Det var dog et stort valg.

Anette Gerhøj nåede at springe fra operationen, for den er ikke ufarlig - alene beskrivelsen af operationen kan lyde skræmmende.

Selve indgrebet tager cirka otte timer, og man er vågen, mens der blev boret i kraniet – så lægerne kan teste, om man stadig kan bevæge sig og sige sit navn undervejs, beskriver Anette Gerhøj den operation, hun gennemgik.

Lokalbedøvelsen gjorde, at hun ikke mærkede noget undervejs, med det var meget voldsomt og vibrerede i hele kroppen, lyder det.

Vil hjælpe andre gennem netværk

I Danmark har kun cirka 450 personer været igennem en lignende operation, men til Anette Gerhøjs held, kom hun i kontakt med nogen, der havde prøvet det hele før hende.

De gav hende modet til at gennemføre, og den støtte, hun selv fik, overbeviste hende om, at dén hjælp er nødvendig for alle dem, der skal tage stilling til, om de vil igennem en operation som den, hun selv har været igennem.

- Jeg havde selv for brug at have nogen at tale med, og nogen der havde gennem den samme oplevelse med operationen. Så det er utroligt vigtig at have sådan et netværk, hvor man kan ringe og tale med nogen om det, siger Anette Gerhøj.

Derfor har hun nu været med til at starte et netværk op for nuværende og kommende DBS-patienter, som skal oplyse om operationen. 

- Det er kun ved at tale med nogen om det, at man tør træffe en beslutning om sådan en operation, lyder det fra Anette Gerhøj.