En times løb forlænger dit liv med syv timer

16x9
Ny forskning viser at løb, uanset tempo eller strækning, får risikoen for at dø en for tidlig død til at falde med næsten 40 procent. Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Motionsekspert fra Hjerteforeningen advarer dog om at glorificere løb som motionsform.

Har du svært ved at tvinge dig selv i løbetøjet, fordi du føler, du kan bruge din tid bedre?

Så kan dette måske motivere dig til at komme ud på løberuten alligevel.

Amerikanske forskere har regnet på, hvor meget du kan forlænge dit liv ved at løbe en tur.  Og konklusionen er, at du for hver time du løber, kan lægge syv ekstra timer til din endelige levetid.

Forskningen er en sammenfatning af tidligere undersøgelser inden for området.

Også rygere og overvægtige lever tre år længere

Undersøgelserne viser også, at løbere generelt lever omkring tre år længere end ikke-løbere, også selvom de løber langsomt eller sporadisk – eller drikker, ryger eller er overvægtige. 

Men på trods af det gode resultat, er der ingen grund til at tro, at det kun er løb, der er vejen til et længere liv, siger motionsekspert fra Hjerteforeningen og udviklingsfysioterapeut Martin Walsøe:

Det kan lige så godt skyldes, at løb er den bedst undersøgte motionsform

Martin Walsøe, motionsekspert i Hjerteforeningen

- Det kan lige så godt skyldes, at løb er den bedst undersøgte motionsform. Vi har eksempelvis også set stort potentiale i undersøgelser af fodboldfitness, siger han.

Han efterlyser bredere forskning:

- Vi mangler stadig mere forskning på større befolkningsgrupper og med flere motionsformer i spil, siger han.

Modsat undersøgelsen der fokuserer på løb, vil Martin Walsøe hellere fokusere på, at al motion er godt og giver dig et længere liv.

Dansk resultat er endnu bedre

En dansk undersøgelse har også testet sammenhængen mellem løb og levetid.

I den såkaldte Østerbroundersøgelsen fra 2013 fandt man, at mandlige løbere i gennemsnit lever 6,2 år længere og kvindelige løbere 5,6 år længere end ikke-løbere.

Selvom noget forskning viser, at man lever seks år længere og noget kun viser tre år, så peger det alt sammen i samme retning:

- Der er jo en klar sammenhæng mellem undersøgelsernes resultater. Løb er med til at forlænge levetiden. Årsagen til udsvingene skyldes nærmere usikkerheder, vurderer Martin Walsøe.

I Østerbroundersøgelsen har man fulgt ca. 1.900 løbere og sammenlignet dem med ca. 16.000 andre deltagere, der ikke dyrkede motionsløb.