Fem ting du aldrig må gøre, når du vender tilbage fra din ferie

Det er både dit fysiske og psykiske helbred, der er på spil, når du igen træder ind på din arbejdsplads efter ferien.

Du er i godt humør. Du har fået sundere vaner i løbet af ferien, og du har haft tid til at se vennerne.

De gode vaner og din nye energi kan dog ”rystende hurtigt” forsvinde igen, hvis du ikke fokuserer på at holde fast, lyder det fra eksperter i motivation og arbejdsglæde.

Herunder kan du se, hvad du skal undgå, når du vender tilbage til dit arbejde efter din ferie. Rådene er lavet efter interviews med foredragsholder og forfatter i arbejdsglæde Alexander Kjerulf samt ekspert i motivation Bo Kryger.

Ting du aldrig skal gøre, når du kommer tilbage på jobbet efter din ferie

Du skal aldrig starte med de store opgaver

Du gør dig selv en stor tjeneste, hvis du lader de store og komplicerede opgaver ligge den første eller de første par dage. Ligesom i træningscenteret, hvor du ikke er i form, lige når du starter, skal hjernen lige trænes op til arbejdet igen.
Løs nogle mindre opgaver i de første dage. Når du har klaret dem, virker de større og mere komplicerede opgaver meget nemmere bagefter.

Begrav dig ikke bag computeren

Ja, der er masser af arbejde at tage fat på, når du har været væk fra dit job i flere uger. Det er dog en rigtig dårlig ide at begrave dig bag computeren for at komme bunken af arbejde til livs.
Udover at du selvfølgelig stille og roligt skal i gang med at arbejde, så husk at kigge rundt og hils på dine kolleger igen. Tag dig tid til at spørge til deres ferie og fortæl, hvad du selv har lavet i ferien.
Årsagen er simpel: Gode relationer til dine kolleger giver dig arbejdsglæde, og du bliver mere effektiv, når du er glad for at være på dit job.

Du skal aldrig overarbejde den første dag

Overarbejde er aldrig en god ide. Lige efter ferien er det ligefrem en katastrofe. Nok har du 100 mails liggende, som venter på at blive besvaret, og en stor arbejdsbunke oven i.
Vælger du at komme den store arbejdsbunke til livs den første eller de første dage, risikerer du dog, at den gode energi, du har tanket op under din ferie, er væk allerede efter første arbejdsdag. På den måde kan den nyvundne energi være spildt allerede efter de første arbejdsdage.

Tal aldrig jobbet ned, inden du starter

”Åh nej! Nu skal vi starte på jobbet igen!” Sådan siger mange til hinanden, inden jobbet igen kalder efter en lækker ferie med afslapning og måske en rejse. Den fejl er dog farlig at begå, for det ender med, at man bekræfter hinanden i, at ferie er fedt, og arbejde er noget skidt.
I virkeligheden er det ofte en romantisk forestilling, at ferie er godt. Undersøgelser viser nemlig, at danskerne er rigtig glade for jobbet. Desuden har tiden, hvor vi slapper af, det endda med at blive en anelse kedelig. Mange får endda noget, der ligner en let depression, når de holder fri i længere perioder.
I stedet for at bekræfte hinanden i, at det er irriterende, at I skal tilbage på jobbet, så dyrk fortællingen om, at nu skal I tilbage og gøre en forskel. Lav fortællingen om, at nu er i genoptanket med energi, og nu skal I tilbage til et spændende arbejde og de søde kolleger.
De fleste mennesker har det bedst med et vist aktivitetsniveau, men man kan nemt bilde hinanden ind, at det forholder sig modsat.

Pas på de gamle, dårlige vaner

Du har lige haft ferie. Måske har du levet sundere og haft tid til at se vennerne. Gode vaner, der ofte er det første, der ryger ud, når travlheden igen sætter ind på jobbet.
I løbet af ferien har du måske indset, at du har en række dårlige vaner med at spise for meget kage på jobbet, eller måske har du indset, at du dyrker for lidt motion til daglig.
Risikoen er, at de dårlige vaner vender tilbage i det øjeblik, du træder ind ad døren på dit arbejde. Vaner er nemlig typisk knyttet til den kontekst, de indgår i – i dette tilfælde din arbejdsplads.
For at de usunde vaner ikke skal indfinde sig igen, kan du forsøge at se på dig selv udefra. Hold fast i de nye, gode vaner med mere motion, sund kost og mindre overarbejde og stress. Husk på dem som en slags mental souvenir fra din ferie.