Ikke kun børnenes legetøj - her er hjemmets bakteriebomber

Legetøj, tablets, dyner og puder vrimler med skidt og bakterier. Sådan får du bugt med det.

Man kan ikke nødvendigvis se det, men er du ikke flittig nok med rengøringen, kan dit barns legetøj blive hotspot for skimmelsvamp og bakterier.

Det er for eksempel tilfældet med de små gummidyr til badekarret, som TV 2 med hjælp fra Teknologisk Institut har påvist, er et decideret mekka for de sundhedsskadelige vækster.

Men der er meget andet end badelegetøj, som er værd at være særligt opmærksom på, hvis du vil bakterierne, skimmelsvampe og virus helt til livs, forklarer Michael René, hygiejneekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol, samt blogger på pletvæk.dk. 

Brandbil med bakteriemekka

Han har besøgt flere hjem for at undersøge de værste bakteriefælder. Her var listens topscorer også et stykke legetøj.

- Jeg var ude hos en familie, hvor vi fik lov til at svabre ryglæn på stole, en tablet, en fjernbetjening og alle mulige tænkelige ting, og her så jeg en legetøjsbrandbil, der så lidt uhumsk ud, og den toppede skalaen med seks gange så mange celler – både hudceller og bakterier, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

- Brandbilen er jo oplagt, fordi børnene arbejder med den, fortsætter han.

Hjemmets største bakteriekilder

Børnenes legetøj

Legetøj har godt af en jævnlig tur med vand og sæbe. Foto: TV 2
Det er en god idé at rengøre dit barns legetøj med vand og sæbe jævnligt - især hvis det ser beskidt ud lige som den uhygiejniske brandbil, hygiejneeksperten Michael René opdagede hos en familie, hvor han målte celler på materialer i hjemmet, som eksempelvis bakterier, hudceller og virus.
Vær ud over badedyrene også særligt opmærksom på pivelegetøj, der har huller. Selvom de ikke er i kontakt med vand, så kan børnenes savl sive ind i legetøjsfiguren og skabe et "mikrobiologisk terranium", lyder det fra Torben Foged, der er ekspert i legetøjssikkerhed ved Forbrugerlaboratotiet. 

Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen er en klassisk bakteriebombe. Foto: Brian Bergmann / Scanpix Denmark
Mikroorganismerne sætter sig særligt på ujævne overflader som fjernbetjeninger og en smartphone med en smadret skærm
Rengør ved at vride en klud hårdt op i sæbevand og tør overfladen af. Alternativt er brillerens-servietter også megen effektive i denne sammenhæng. 

Håndtag og ryglæn

Håndtaget til skraldespanden er vigtig at rengøre. Foto: JAKOB BOSERUP / Scanpix Danmark
Hjemmets mange håndtag og greb er de fleste opmærksomme på at rengøre. Men det kan godt betale sig at vaske håndtaget til den skabslåge, skraldespanden gemmer sig bag, ekstra ofte, forklarer Michael René. 
- Det er ikke overraskende, men alligevel er det et sted, man måske ikke gør rent dagligt.  
Derudover kan stolenes ryglæn også være holdeplads for bakterier, og derfor har de også godt af en tur med kluden jævnligt. 

Sengen

Du skal rengøre både madrassen, dyner, puder og sengetøjet. Foto: Stine Larsen / Scanpix Nordfoto
I soveværelset er det primært husstøvmider, der gemmer sig i sengens dyner og puder, i sengetøjet og i selve madrassen.
En hovedregel er, at man skal vaske sine dyner og puder engang i kvartalet, mens sengetøjet skal vaskes hver fjortende dag ved minimum 60 grader. 
Hvis du ikke bruger din seng så meget, så kan du nøjes med at vaske det en gang om måneden – men det er også det længste, du kan trække den.
Desuden er det en god idé at støvsuge madrassen, når du alligevel støvsuger dit soveværelse en gang om ugen eller hver fjortende dag. Åbn vinduet, mens du er i gang. 

Tag fat

Derfor anbefaler hygiejneeksperten, at man kigger sig omkring i børneværelset og begynder med det legetøj, der ”skinner i øjnene”.

- Man kan godt gøre legetøj rent med vand og sæbe i opvaskebaljen derhjemme, men man skal selvfølgelig lige være opmærksom på, hvor højt temperaturen kommer op for ikke at ødelægge legetøjet, siger han.  

Blandt hjemmets øvrige bakteriebomber finder man klassikere som fjernbetjeningen, håndtag, ryglæn på stolen samt dyner og puder. Og ifølge eksperten er der god grund til at tage fat. For det kan have konsekvenser, hvis man ikke kommer hjemmets bakterielommer til livs.

- Vi skal ikke blive for hysteriske. Det er svært at sige præcist, hvor ofte man skal gøre rent. Men bakterier, virus og skimmelsvamp kan give ekstra sygedage. Man kan ligge med hovedpine, feber, opkast og diarré, og det er der ingen, der er interesserede i, siger han.