Det kommer, når du mindst venter det - sådan undgår du solskoldning

16x9
En forbrænding viser sig typik fire til fem timer efter, at man har udsat sin hud for sol. Foto: Camilla Rønde / Scanpix Denmark

Vi husker solbeskyttelse på stranden, men det kniber, når vi arbejder i haven.

Hævelse, en stikkende og prikkende fornemmelse under huden og ikke mindst: Den ildrøde hud.

De fleste har på et eller andet tidspunkt prøvet at blive skoldet efter en dag i solen - med de smertefulde konsekvenser som følge - men noget tyder på, at det ofte kommer helt bag på os, når det sker.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at det er, når vi slet ikke spekulerer over, at vi opholder os i solen, at vi oftest ender med den karakteristiske krebsefarve.

- Vi danskere har slet ikke den samme naturlige respekt for solen, som de har i for eksempel i Sydeuropa, siger projektchef fra de to organisationer Peter Dalum til TV 2.

I stedet strømmer vi ud og dyrker den, så snart der er en stråle.

Få gode råd til en ansvarlig solbadning nederst i artiklen.

30 minutters havearbejde er nok

Det er kun omkring hver tredje af de solskoldede danskere, der er optaget i den "røde orden" ved direkte at slikke sol, lyder konklusionen i undersøgelsen, som er lavet blandt 4000 danskere mellem 15 og 64 år.

Det er særligt i haven, at vi glemmer den vigtige solbeskyttelse, angiver halvdelen af de adspurgte. 

- Klassikeren er, at man går og laver havearbejde, og pludselig er man helt rød i nakken. Eller ligger man og læser en god bog, og så har man ikke tænkt over, at man egentlig ligger og soler sig, siger Peter Dalum, der også fremhæver koncerter og frokosten på terrassen som udsatte sol-zoner. 

Ikke desto mindre er det stadig essentielt at beskytte sig med creme eller tøj, når solen står højest, og UV-indekset tager himmelflugt: Solskoldninger øger risikoen for kræft i huden. Det gælder særligt modermærkekræft, som er den mest dødelige af slagsen. 

Ansvarlig solbadning

Danmark er blandt de lande i verden, hvor hyppigheden af hudkræft er allerstørst, og det skyldes i høj grad, at mange danskere har lys og sart hud, som ikke er særlig tolerant overfor solen.

Hud- og modermærkekræft i Danmark

44 danskere får hver dag konstateret kræft i huden og antallet har været stigende de sidste 30 år.

Almindelig hudkræft kan i langt de fleste tilfælde opereres væk og kræftformen koster næsten ingen liv. Modermærkekræft er en smule mere dødelig, da det er henholdsvis 88 % af de mandlige patienter og 93 % af de kvindelige, der er i live 5 år efter diagnosen er stillet på trods af, at sygdommen kan være aggressiv.

Kræftformen er den hyppigste blandt 15-34-årige i Danmark.  

Kilde: Kræftens Bekæmpelsen

Derudover er vi et solhungrende folk - både hjemme og når vi tager på ferie.  

Men sommeren behøver ikke foregå indendørs dækket fuldstændig til, fastslår projektlederen. Det er muligt at få kulør og opholde sig ude på en ansvarlig måde.

- Lidt sol er sundt for os, men når uv-indekset er på sit højeste, som nu er risikoen for solskoldning stor. Derfor er det vigtigt at huske solcreme, så bruningen af huden sker langsomt. På den måde vænner huden sig langsomt til solen og vil ikke ende med at blive rød eller skalle af.

Når det er sagt, så er danskerne også blevet bedre til at passe på huden. I 2017 var det cirka 18 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der var blevet forbrændt i solen. For bare seks år siden var det tal 30 procent. 

- Jeg synes især, at danskerne er blevet gode til at tænke på deres mindre børn og huske at beskytte dem i solen, men det er stadig en udfordring at få de unge med, lyder det.