Ny bog undersøger myter om allergi – her er ti af dem

16x9
Allergi kan vise sig på mange måder. Her om foråret mærker mange danskere den på sin løbende næse. Foto: Shutterstock

Kan man have hund, selvom man har allergi? Kan man være allergisk overfor myggestik? Og kan man have glutenallergi, som lægen ikke kan se?

I supermarkederne bugner hylderne med glutenfrie produkter og kølediskene med laktosefrie mælkeprodukter.

Men kan det virkelig passe, at der er så mange af os, der ikke kan tåle gluten og laktose?

Umiddelbart er svaret nej.

Sådan lyder det i en ny bog med titlen ’100 myter om allergi’. Her forsøger speciallæge i børnesygdomme Jesper Brandt Andersen at give svar på, hvad der egentlig er op og ned, når det drejer sig om alt fra høfeber og el-allergi til vacciner og kæledyr.

Ikke længere et speciale

Hos Astma-Allergi Danmark er de glade for, at der bliver sat fokus på allergier. I deres rådgivning får de mange tusind henvendelser hvert eneste år, og danskernes spørgsmål viser tydeligt, at der florerer meget misinformation, fortæller vicedirektør Anne Holm Hansen.

- Mange af de her myter er opstået på grund af uvidenhed. Man aner simpelthen ikke nok om allergi, og det gælder ikke kun hr. og fru Hansen. Også læger, sygeplejersker og andet fagpersonale mangler viden på det her område, siger hun.

Vicedirektøren fortæller også, at hun ikke er i tvivl om, hvorfor forkerte informationer er begyndt at sprede sig.

- Det hænger helt sikkert sammen med, at specialet i allergi blev nedlagt i 2004. Derfor er der nu få allergilæger i landet, og når viden og kompetencer siver ud, opstår myterne.

Kødallergi stormer frem

De seneste år er antallet af gluten- og laktosefrie produkter på markedet steget voldsomt, men faktisk udvikler antallet af danskere med fødevareallergi sig ikke nævneværdigt, fortæller Anne Holm Hansen.

- Til gengæld kommer der nye allergier som kødallergi. Her oplever vi en kraftig stigning, men vi ved ikke hvorfor, siger hun.

Også høfeber rammer flere og flere, mens der i den anden ende af skalaen er færre børn, der bliver indlagt med astma.

Generelt opfordrer Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark til, at man rådfører sig med en læge, inden man konkluderer, at man lider af allergi.

Find ud af, om der er hold i ti myter om allergi fra bogen ’100 myter om allergi’ herunder: