Livsstil

Dagens grønne gerning: Drop bilen

I Go'morgen Danmarks serie om grønne gerninger, der gør noget godt for klimaet, er turen i dag kommet til bilen.

For hver dansker, der i dag lover at lade bilen stå, sponsorerer DONG et træ i Go'morgen Danmarks egen skov. Meld dig til i boksen til højre.

Uden bilen går Danmark i stå! Det slogan var populært for nogle år tilbage. Bilister på indfaldsvejene til de større byer har nok nærmere indtrykket af, at det omvendt er bilerne, som får Danmark til at gå i stå.

Landets 2,1 millioner biler er ikke kun med til at skabe trafikkaos. Værre endnu er det, at det stigende antal biler på vejene har fået CO2-udledningen fra bilismen til at stige med 36% på kun 18 år. I alt står transportsektoren nu for mere end en fjerdedel af Danmarks samlede energiforbrug.

Tag småture på cykel

Men for de fleste er det faktisk ikke besværligt at ændre en smule på transportvanerne.

Overvej til en begyndelse om ikke de mange småture i bilen lige så godt kunne foregå med cykel eller bus eller måske til fods?

Vælger du cyklen eller gåturen, får du jo også motionen gratis med i købet. Blot 30 minutters motion om dagen lyder anbefalingen, hvis du ønsker at forebygge velfærdssygdomme og styrke helbredet. Heri er også medregnet gåture.

Kan jeg reducere CO2 på transporten?

Person X arbejder 200 dage om året og har 40 km t/r daglig kørsel i en almindelig bil, der udleder 160 gram CO2/km. På årsbasis betyder det 1.280 kg CO2.

· Cykel eller hjemmearbejdsdag bare én dag hver 14.dag vil reducere CO2 med 10 %

· Tog én dag hver 14. dag kan reducere med 8 %

· Samkørsel med kollega (2 pers i bilen i stedet for 1) én dag hver 14. dag giver 5 %

· Hvis man ændrer sine transportvaner fire dage i en 14 dages periode, kan man i alt reducere med godt 30 %.

Skift den gamle benzinsluger ud

Hvis bilen er en nødvendighed, kunne det være en god idé at skifte den gamle benzinsluger ud med en moderne og mere økonomisk af slagsen.

I så fald både sparer du på benzin- og afgiftspriserne, og du skåner samtidig miljøet for CO2.

I dag produceres der biler, der kører op til 25 km. pr. liter. Mange ældre og større biler kører kun 10-12 km. på literen.

Med benzinpriser der gerne ligger over 10 kr. er der virkelig penge at spare. Undlader du at køre i bil ind til byen, så glem ikke besparelsen ved at undgå at betale for parkering.