Livsstil

Sådan er du lykkelig i 30'erne, 40'erne og 50'erne

Hver alder byder på nye udfordringer, glæder og sorger - og faktisk er det i slående grad de samme ting, projekter og ønsker, der fylder i løbet af de forskellige årtier.

30'erne er typisk det årti, hvor vi etablerer os, stifter familie og kører karrieren i stilling.

40'erne er det årti, hvor det, vi har nået i 30'erne, tages op til revision. Vi justerer vores mål, eller sætter os nogle helt nye, både på den karriere- og familiemæssige front.

I løbet af 50'erne begynder de fleste at læne sig lidt mere tilbage. Alderens komme begynder så småt at kunne mærkes, og hvis overgangsalderen ikke allerede har pustet dig i nakken, gør den det formentlig i løbet af dette årti.

Læs med nedenfor og få tre lykkebringende tips til hvert årti:

Lykkelig i 30'erne:

1. Spis dig fra PMS. Mange kvinder i 30'erne lider af præmenstruelle smerter og humørsvingninger, og de kan hurtigt komme til at sætte dagsordenen, fordi de simpelthen slår os kvinder skakmat måned efter måned. Ved at spise mad, der indeholder den essentielle amonisyre tryptophan, kan du afhjælpe de irriterende PMS-symptomer. Tryptophan, og andre aminosyrer, får din krop til at producere hormonet serotonin, der sætter skub i dit humør og din glæde. Du finder blandt andet tryptophan i kalkun, kylling, laks og nødder.

2. Sig nej. Kvinder i 30'erne er udsat for maksimal belastning, både på jobbet og i familielivet - de knokler for at skabe sig en karriere og har for det meste samtidig små børn derhjemme. For at undgå at bukke under med stress skal de lære at sige nej - så stol på din mavefornemmelse og sig fra, hvis det, du står over for, føles forkert.

3. Få nogle børn. 30'erne er det mest populære årti at få børn i - så det er bare om at komme i gang. Og hvis graviditeten udsætter dig for en hormonel rutsjebanetur med humørsvingninger og underlige vaner til følge, så er der ikke andet at gøre end at få din partner til at massere dig - mindst to gange om ugen. Det hjælper på humør og spændinger og afhjælper desuden stress.

Lykkelig i 40'erne

1. Vær glad. Vi bliver, som vi opfører os, så selv om det lyder banalt, så er det vigtigt for kvinder i 40'erne at finde glæden frem. Studier viser nemlig, at det er i dette årti, at de fleste kvinder, der har tendens til nedtrykthed, udvikler en depression.

2. Sov. Bliver du holdt vågen af natlige svedeture? Så er det hormonernes rasen, der har sneget sig ind på dig. Urolig søvn kan føre til depressioner og stress. Du kan bryde den onde cirkel ved at dyrke motion mindst tre gange om ugen - og du skal være vedholdende og have tålmodighed. Det varer nemlig lidt tid, inden du kan høste fordelene (heriblandt en rolig nattesøvn) af dine anstrengelser.

3. Vær alene. Du har job, børn og mand, som du skal tage dig af. Og sidst i 40'erne får mange kvinder tillige et ældre familiemedlem (f.eks. en mor eller en far), som de skal tage sig af. Der er med andre ord rigtig mange, der hiver i dig, og det er vigtigt, at du ikke altid sætter dig selv nederst på din to-do-liste. Sørg for at sætte tid af til dig selv - en halv til en hel time om dagen kan være nok til at give dig mere ro og overskud.

Lykkelig i 50'erne

1. Få bugt med mavedellen. Jo ældre vi bliver, des sværere bliver det at komme det fedt, der sidder på maven til livs. Men det er vigtigt for både din fysik og dit psykiske velbefindende, at du søger for at holde dig i form. Spis sund mad, undgå for meget fedt og sukker og sørg for at motionere mindst en halv time om dagen - så er du godt på vej.

2. Hjælp dine hormoner.Østrogenniveauet falder, og det betyder blandt meget andet, at sex kan blive forbundet med smerter, fordi du simpelthen tørrer ud. Du kan afhjælpe problemet ved at tage et hormonelt tilskud - diskuter behandlingen grundigt med din læge og overvej, om det kan være en løsning for dig.

3. Involver dig. 50'erne er et fantastisk årti til at se på tingene med nye øjne. Måske har du pludselig fået lyst til at kaste dig over et kursus i arabisk, nogle hede salsatrin eller noget velgørenhedsarbejde i en lokal forening. Og det er en rigtig god idé at kaste sig ud i noget nyt - på den måde undgår du nemlig at gå i stå, og det vil med garanti bringe glæde og overskud ind i dit liv.

Kilde: Health.com