Livsstil

Sådan får du mere ud af dine penge

De fleste mennesker drømmer om at få flere penge til forbrug. Og for de flestes vedkommende kan det faktisk godt lade sig gøre, hvis de investerer noget tid og energi i at give deres økonomi en forårsrengøring.

Men hvordan er det lige, at man gør det - giver sin økonomi en forårsrengøring?

Økonomiekspert Jette Silberbauer Gad hjælper dig godt på vej med seks lette råd:

1. Læg et budget - en aktivitet som rigtig mange mennesker finder kedelig. Ikke desto mindre giver det en fantastisk mulighed for overblik over økonomien, ikke mindst hvis du følger op med en budgetkonto i banken. I budgettet skal du indsætte alle dine faste udgifter, f.eks. husleje, forsikringer, licens osv.

2. Find ud af, hvor du bruger dine penge. De fleste har styr på deres faste udgifter - men har du også styr på hvor mange penge du bruger på mad, gaver, tøj osv. - de såkaldte variable omkostninger? Der er der faktisk rigtig mange, der ikke har. For at få et overblik foreslåt Jette Silberbauer Gad, at du i en periode, f.eks. en måned, gemmer alle dine kvitteringer. På den måde vil du få et godt indblik i, hvor du lægger dine penge.

3. Sæt et økonomisk mål - hav ambitioner.Der er masser af undersøgelser, der viser, at mennesker, der har et mål, generelt når længere end de, der ikke har. Det samme gælder for din økonomi. Hav ambitioner for, hvor mange penge du vil tjene, hvor stort et overskud du vil have ved årets slutning, hvor stor din opsparing skal være, hvordan du vil nedbringe din gæld - sæt mål og gå efter dem. Det er alt andet lige lettere at finde vej, hvis man ved, hvor man er på vej hen.

4. Spar op! En opsparing er en rigtig god buffer, hvis du pludselig bliver overrasket af uforudsete udgifter.Og så kan du samtidig bruge din opsparingskonto til at nå dine mål - f.eks. ved at spare sammen til drømmerejsen, drømmehuset eller lignende.

5. Betal kontant frem for med kreditkort.I en verden fyldt med plastickort virker det måske som et helt tosset råd. Men undersøgelser viser faktisk, at vi mennesker køber mindre, hvis vi skal betale kontant.

6. Ryd op! (over hele huset) Hvis du har rod i økonomien, har du sikkert også rod i dit hjem. Hvis du rydder op i dit fysiske rod, vil du helt sikkert finde masser af ting, du ikke anede, du havde - måske endda nogle penge, du havde glemt alt om. Samtidig har det ifølge Jette Silberbauer gad en stor psykologisk effekt at få styr på sit rod - og det giver en positiv effekt på økonomien.