Livsstil

Forældre skal træne skolevejen med børnene

Rød mand stå, grøn mand gå. Det er en af de mest basale færdselsregler for fodgængere. I disse dage er omkring 65.000 nye skolebørn på vej ud i trafikken. Forældrene skal træne skolevejen og færdselsregler med børnene.

Når Emma eller Mathias skal gå i skole, skal de vide, hvordan de kommer sikkert gennem trafikken. Det er forældrenes opgave at lære børnene, hvad de forskellige signaler betyder, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik. "Træn skolevejen grundigt. Giv børnene gode regler til, hvordan de kommer sikkert rundt i trafikken," siger projektleder i Rådet for Sikker Trafik, Kathrine Røjel.

Som forældre kan du lave en række øvelser med barnet, så han eller hun ved, hvordan man skal gebærde sig i trafikken.

På gåben:

På fortovet: Her er det vigtigt, at barnet går inderst, så barnet er længst væk fra trafikken. Forældrene har det bedste udsyn.

Ved lysregulering eller fodgængerovergang: Forælderen sikrer sig, at barnet ved, at kantsten og rødt lys betyder, at man skal stoppe. Det kan lyde banalt, men det er ikke sikkert, at barnet ved helt præcist, hvad det betyder. Det er vigtigt at understrege, at selvom der bliver grønt lys, skal man stadig kigge sig til begge sider for at se, om alle biler nu også er stoppet op, eller at der ikke lige kommer en cykel, der har sneget sig over for gult.

Krydse en vej uden lys: Der kan være steder, hvor der er så meget trafik, at man ikke kan få en fuldstændig fri vej. Så kan man lave en sikkerhedszone. Man vælger to punkter på vejen, og mellem de punkter må der ikke være nogen biler. Når der er frit der, kan man gå over.

Krydse vejen mellem parkerede biler: Det kan ske, at man skal krydse vejen et sted, hvor der ikke er frit udsyn, for eksempel mellem to parkerede biler. Her er det væsentligt, at man ikke bliver stående på fortovet, men går ud mellem de to biler. Ikke så langt, at man står helt ude på kørebanen, men langt nok til, at man har frit udsyn til begge sider. Her kan man også få sig en snak om de andre trafikanter. For selvom du kan se de andre, er det ikke sikkert, at de kan se dig. Mor eller far kan gå ned i knæ, så man ser vejen fra barnets synsvinkel, for det ser meget anderledes ud dernede end når man står i voksenhøjde.

På cyklen:

Bremseøvelse: Det vigtigste er, at man kan bremse, når man skal, så man ikke kører for langt frem ved et rødt lys, og heller ikke stopper så langt fra krydset, at man får de andre cyklister i nakken. Det kan være svært for børn at vurdere, hvornår cyklen stopper, når man trykker på bremsen. Øvelsen går ud på, at barnet cykler frem og når mor eller far signalerer stop, så stopper barnet. Så får man trænet at stoppe på det rigtige tidspunkt og sted.

Orientering:Når man cykler skal man ikke kun holde balancen. Man skal også kunne række hånden ud, række hånden op og orientere sig bagud. Øvelsen træner barnet i at vende sig om og se på trafikken, samtidig med hun kører. Mor eller far holder noget op, som barnet skal se, når hun vender sig og kigger bagud på cyklen.

Og så anbefaler Rådet for Sikker Trafik også, at man engang imellem lader bilen stå, og i stedet går eller cykler med barnet til skole.