Livsstil

Guide: Sådan plejer du dit vinterhår

Efteråret er kommet, og det betyder, at du allerede nu skal til at pleje og passe dit hår ekstra grundigt og nænsomt, så det ikke tager skade i vinterens løb. Her giver frisør og stylist Jørgen Kolling, indehaver af 'Copenhagen Hair-Spa', nogle gode fifs til, hvordan du holde håret smukt i den mørke tid.

Vælg altid en rigtig god shampoo, balsam og hårkur

Få en god snak med din frisør omkring de produkter, du nu skal til at bruge i den kommende tid for at passe bedst på dine lokker. Bestil eventuelt et "gennemsyn" hos din frisør eller stylist. Du kan aldrig være for forberedt, og når du så har dit plejeprogram på plads, så sørg for at bruge det tit. Vand indeholder mange sulfater og kemikalier, som påvirker håret i negativ retning. Derfor skal du bruge dine produkter regelmæssigt og efter anvisning. Husk også altid at skylle dine produkter grundigt ud så der ikke sidder nogen sæberester tilbage i håret - specielt hvis du bruger naturprodukter, skal du vaske (gnubbe med dine fingre) længere, da de ikke indeholder vaskeaktive stoffer.

Husk altid at frottere håret nænsomt

Mange gnubber håndklædet frem og tilbage over hovedbunden, når håret skal tørres, men det er ikke godt - især ikke, hvis dine spidser er blevet ekstra tørre efter sommerens og sensommerens solstråler. Det virker nærmest til at bruge sandpapir, for det ødelægger de fine kapillærer, som binder håret sammen og dermed får det til fremstå smukt og blankt. I stedet skal du bukke sig let forover og presse vandet ud af håret ved at klemme på det hængende hår med håndklædet og finde en ny tør plet at tørre med. Undervejs kan du påføre spidserne lidt skønleave-in moisturizer - det booster dem med masser af fugt.

askepot

'Og gør som Askepot, Tornerose, Snehvide og alle det andre fine prinsesser i historien.... Red dit hår 100 gange morgen og 100 gang aften....Så ender det helt sikkert med, at din drømmeprins kommer forbi.'

- Jørgen Kolling

Friser altid dit hår fra spidserne og op

Noget af det, der virkelig tæller, når du vil bevare dit hår smukt, blankt og modstandsdygtigt over for de frie radikaler, er at frisere det forsigtigt og nænsomt. Hvis du har langt hår, så hæld hovedet lidt til siden og friser langsomt op mod hovedbunden. Tag et lille stykke ad gangen- så filtrer det ikke, alle skæl-lag lukkes og de dyre produkter får lov til at virke, som de skal.

Føntør ALTID dit hår

Det er en gammel skrøne, at håret synes, at det er skønt at blive lufttørret. Men faktisk er det helt modsat - dit hår hader det! Håret består af døde forhornede celler og kan ikke rigtig selv så meget andet end at suge til sig. Vandet virker opløsende og ender med at håret er åbent, livløst og svært at sætte. Det er samme princip, som når du går i karbad: Så begynder huden omkring fingrene at gå i opløsning og bliver runkne. Forskellen på hud og hår er, at hud genererer sig selv i løbet af en måned, men det kan håret ikke.

En anden vigtig ting ved føntørring er at varmen udvider luften, og det gør, at håret for det første fylder mere og frisuren holder længere. Men det betyder også, at de mange skønne ingredienser som er i produkterne virker bedre. Påfør et skønt anti-humidity produkt eller et produkt som beskytter mod varmen fra føn og fladjern. Eller begge dele - det er det bedste.

info

Ejer af og idémand bagCopenhagen Hair-Spa. Jørgen arbejder - som tekniker og demonstratør - også i international sammenhæng - bl.a. til Oscar-uddelingen i Hollywood og Cannes Filmfestival. Han har desuden medvirket i tv-serien 'Veninder på 1. klasse'.

Brug luksusbørster

En sidste vigtigt ting ved hårpleje er de børster, som du behandler dit hår med. De skal være lavet af naturmaterialer. Selv foretrækker jeg heste- eller svinehårsbørster, der afgiver et let fedtstof, som virker beskyttende for håret. Sørg i øvrigt for, at dit hår er tørt og velfriseret, så fremstår det smukt blankt og stærkt.

Så skulle du være klar til den mørke tid - og ikke mindst festerne, for husk: Dit hår er det store og afgørende visitkort - det er nemmere med lækkert hår og dårlig tøjdag end omvendt.