Livsstil

Kvinder kan bare ikke parkere

Mænd er både hurtigere og bedre til at parkere end kvinder, siger forskere

Der bakkes lidt, rettes op, køres frem igen, gearkassen skratter, bakker tilbage med et hop og så fremdeles til bilen er næsten inde ved kantstenen og holder nogenlunde lige. Sådan oplever du måske situationen, når lillemor skal parkere konebilen.

Kvinders evne til at parkere har gennem tiden været genstand for stor morskab og hovedrysten, for nogle mener - og det er måske især mænd - at kvinder bare ikke kan parkere.

Og der er måske noget om snakken. For tyske forskere ved Ruhr-universitetet har undersøgt parkeringsfærdighederne hos både nye og mere erfarne bilister af begge køn, skriver norske Vg.no.

Bilisterne blev bedt om at parkere på en række forskellige steder og måder, og konklusionen var klar: De mandlige bilister var generelt bedre til at parkere end kvinderne.

Mens kvinderne bag rattet brugte op til halvandet minut på at parallelparkere, skulle de mandlige chauffører kun bruge 48 sekunder på samme parkering samtidig med, at de var tre procent mere præcise.

Bedre koordination

Det var dog ikke selve parkeringsteknikken, der interesserede forskerne. Hvordan bilen kom på plads, var underordnet. Det var de psykologiske aspekter, der er forbundet med parkeringen, der optog dem.

"Undersøgelsen ser ud til at vise, at mænd har bedre koordination mellem øje og hånd og også bedre rumopfattelse," siger Onur Gunturkun, som har ledet undersøgelsen ved Ruhr-universitetet.

Selvsikre mænd og nervøse kvinder

Selvsikkerhed bag rattet spiller også ind, og det samme gør kønssocialisering, understreger den kvindelige medforfatter til undersøgelsen, Claudia C. Wolf.

"Kvindelige chauffører virker mindre sikre på dem selv, når de sidder bag rattet. Mens de mandlige bilister ser på en vanskelig parkeringsplads som en mulighed for at vise deres parkeringstalen frem, nærmer kvindelige bilister sig den samme parkeringsplads med frygt og afsky. De ser det som noget, de helst vil undgå," siger Claudia C. Wolf.

Og fordi kvinderne er så nervøse de første gange, de skal parkere, mislykkes det også ofte.

"Og når de først har overbevist sig selv om, at de ikke kan finde ud af at parkere, skaber de en "taberopfattelse" i hjernen, som forhindrer dem i at få succes."

Hvad mener du? Kan kvinder parallelparkere?