Livsstil

Myte: Grise er mere intelligente end hunde?

Er det sandt eller falsk at grise er mere intelligente end hunde?

Få svar nedenunder hvor Michael Carlsen og Lotte Brink fra Dyrenes Beskyttelse skiller fiktion fra fakta, når de kigger på myter om dyr.

Myte: Grise er mere intelligente end hunde?

Intelligens hos pattedyr kan defineres på flere måder f.eks. evnen til at lære, evnen til at udnytte tidligere erfaring i en ny situation, evnen til at handle hensigtsmæssigt under ændrede omstændigheder. Klogskab er ikke det samme som intelligens.

Ifølge psykolog Nicolai Lunøe kan klogskab defineres som hjernens opbyggede software over tid dvs. opsummeret viden, kunnen og erfaring. Med andre ord bliver man klogere med alderen og bedre til at træffe de rigtige beslutninger.

I modsætning til krybdyr, som har en simpel hjerne med kun få mulige reaktionsmønstre og ingen kapacitet til at lære nye, så har pattedyr forskellige grader af evne til at være interaktive med deres omverden og kan tilpasse deres adfærd efter nye situationer.

Grisen er et af de mest "intelligente" pattedyr

Grisen er et af de mest "intelligente" pattedyr, og det skyldes både, at den har en forholdsvis stor hjerne, og at hjernens cortex er veludviklet med relativt mange folder, som øger hjernebarkens overflade og dermed dens "kapacitet". Til gruppen af de mest "intelligente" pattedyr hører udover grisen bla.: hvaler, chimpanser, delfiner og - et eller andet sted i rækken - hunde. En eksakt rækkefølge er vanskelig at sætte op og afhængig af definition og kriterier.

Dr. med. Peter Lund Madsen er citeret for at have sagt:"Grisehjernen er større end hundehjernen. Grisen er klogere end hunden. Det er kulturelle tilfældigheder, der afgør, at det er hunden, der ligger og hygger sig foran pejsen en lørdag aften, mens det er grisen, der ligger skiveskåret i plastik på køleskabets nederste hylde."

Der forskes i grises kognitive evner, - dvs. deres evner til at erkende, huske og bruge informationer. Grise er nysgerrige og indsigtsfulde dyr, som menes at have højere intelligens end et gennemsnitligt 3-årigt barn. De er mindst lige så kloge som hunde og mindst lige så venlige, loyale og kærlige.

Se meget mere om dyr i programmet "Dyrenes helte" hver torsdag kl. 20.00 på TV 2.