Livsstil

Børn drukner i havebassinet

Forældre tror, stranden udgør den største fare, men flere børn drukner hjemme i haven.

Store bølger, hestehuller og understrømme i havet er farlige for små børn, men soppebassinet og havedammen er endnu farligere. Det regner forældre bare ikke lige med.

Hvert år drukner fem børn i gennemsnit og havebassinet er den hyppigste årsag til druknedøden blandt 1-4-årige børn i Danmark. Men kun syv procent af forældre med børn under fem år ser en alvorlig fare ved havebassinet, viser en ny undersøgelse, som Børneulykkesfonden har fået lavet af YouGov.

For de små damme i haven med guldfisk og åkander er så hyggelige, at mange forældre overser faren ved havebassinerne og frygter i stedet drukneulykker på stranden.

20 procent af adspurgte forældre med børn i alderen 0-5 år ser stranden som den største fare, hvorimod kun syv procent svarer havebassinet.

To ud af tre ulykker sker i haven

Men en opgørelse over drukne-dødsulykker fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at to ud af tre drukneulykker blandt de 1-4-årige sker i havebassinet, og det vækker bekymring hos Børneulykkesfonden.

"Det er bekymrende, at så få forældre er klar over den alvorlige fare, der er forbundet med havebassiner, når man har små børn," siger Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden til tv2.dk og fortsætter:

"Vand og farverige fisk har en magnetisk tiltrækning på små børn, og denne undersøgelse viser, at vi skal blive bedre til at informere forældre og bedsteforældre om forebyggelse, så de kan tage de nødvendige forholdsregler."

Undgå drukneulykkerne

Forældre kan selv gøre noget for at minimere risikoen for drukneulykker:

1. Havedamme og badebassiner skal være indhegnede.

2. Børnene skal være under opsyn, når de leger i nærheden af vand.

3. Børnene skal lære at svømme, så de lærer, hvordan man opfører sig i nærheden af vand.

Kilde: Børneulykkesfonden

Få centimeters vand er nok

Der skal nemlig ikke mange centimeter vand til, før et barn kan drukne. Hvis barnet kommer til at ligge med hovedet under vandet, hvis det falder uheldigt eller bliver klemt fast af noget tungt, er det ikke altid selv i stand til at rejse sig op igen.

"Mange glemmer, at drukning kan ske på få sekunder, og at det kan ske nærmest lydløst. Derfor skal børn altid være under opsyn, når de bader eller er i nærheden af vand," siger Henriette Madsen.

Derudover skal farerne mindskes. Børneulykkesfonden anbefaler, at man enten indhegner alle vandhuller i haven - badebassiner og fiskedamme - eller tømmer dem for vand og fylder dem op med sand i stedet, så de kan bruges som sandkasse. Og så skal barnet lære at svømme.

Forældrenes ansvar

For hos DGI Svømning vækker det også undren, at så mange forældre undervurderer havebassinerne og deres børns formåen i og omkring bassinerne. Derfor opfordres forældre til at gå til svømning med deres små børn.

"Gennem svømmeundervisning kan både barnet og forældrene få en god indikation af, hvad barnet reelt magter og kan i vand - både i svømmehallen, ved stranden og i haven. Forældrene bliver ansvarlige på et ordentligt grundlag og kan derfor være gode vejledere for barnet. Og netop svømmeundervisning er en god kilde til sikkerhed og tryghed ved vand," siger Steen Bjørn Pedersen, der er formand i DGI Svømning.

"Men det er til enhver tid forældrenes ansvar, at deres børn færdes sikkert og trygt i og i nærheden af vand, også ved havebassinerne," siger Steen Bjørn Pedersen.