Livsstil

Sådan får du en bedre karakter til eksamen

Pensum er vigtigt, men det første indtryk, du giver, tæller også. Få gode råd til, hvordan du gør det bedste indtryk.

Du har pensum frisk på plads i hukommelsen efter læseferien. Nu skal du bare vise din lærer og censor, at du kan stoffet.

Men udover det boglige, er der nogle ting, du kan gøre for at optimere din mundtlige eksamen.

En mundtlig eksamen kan sammenlignes lidt med en jobsamtale, hvor man skal præsentere sig selv og sine faglige evner. Ifølge Magdalena Nour, der er rekrutteringschef hos rekrutteringsbureauet Adecco, er der tre ting, som hun især lægger mærke til, når hun møder kandidater til samtaler.

1. Præsenter dig selv

Sig pænt goddag til lærer og censor, når du kommer ind i lokalet. Se folk i øjnene.

"Det skaber tillid og gør meget for den person, der skal sidde og lytte til dig, og du bliver modtaget bedre," siger Magdalena Nour fra Adecco.

Om det er et nik, et 'hej' eller et 'goddag', hvor du giver hånd, bestemmer du selv.

God gennemslagskraft

  1. Minimer støjen, der forstyrrer dit budskab: Det kan være flakkende øjne, klikken med kuglepennen, upassende sprog med bandeord, upassende kropssprog eller for opsigtsvækkende tøj.
  2. Brug din stemme til at fortælle historien i dit ekamensoplæg: Læg tryk på pointer og opremsninger.
  3. Brug dit kropssprog til at lægge vægt bag dine ord. Det kan være armene eller anden gestik.
  4. Udstrål selvtillid og selvsikkerhed.

Kilde: Studieportalen.dk

2. Korrekt påklædning

Klæd dig pænt på. Hverkenunderdressed elleroverdressed.Det betyder, at du ikke skal komme i dine allermest slidte jeans eller et jakkesæt, hvis du ikke er vant til at gå med jakkesæt.

"Du skal føle dig godt tilpas. Så hvis skjorte og slips ikke er dig, så nøjes med en skjorte til dine pænere jeans. Hvis du føler dig pæn og godt tilpas skinner det igennem og styrker din selvtillid."

3. Tal tilstrækkeligt

Tal hverken for lidt eller for meget. Hvis man er nervøs eller måske ikke helt ved, hvad man skal svare på et spørgsmål, kommer nogen nemt til bare at snakke løs for at tale sig ud af problemet. Men det kan give et useriøst indtryk og forvirre, selvom det rigtige svar måske egentlig lå gemt i talestrømmen.

"Enough is enough," siger Magdalena Nour og uddyber:

"Vær ikke bange for at holde en pause. Træk vejret og tænk dig om. Selvom en pause på 10-15-20 sekunder kan føles som lang tid, gør det ikke noget, hvis det gør, at du kan samle tankerne. Vær ikke bange for, at der er stilhed," siger hun.

Hvis du ikke forstår lærerens spørgsmål, er et helt i orden at spørge, om han vil uddybe det eller spørge på en lidt anden måde.

I videoklippet nedenfor, kan du få flere gode råd fra tre superstudenter, der har skrevet deres bedste tips i bogen 'Spillet om karakterne'.