Hvilken finger skal ringen sidde på?

Skal vi begge have en ring, hvilken finger skal ringen sidde på og hvor længe skal man være forlovet inden brylluppet? Traditionerne ved køb af ring og forlovelse kan være mange og forvirrende. Tv2.dk guider dig igennem de mange spørgsmål.
Egentlig kan man gøre, som man selv synes bedst. Der er som sådan ikke nogen særlige regler for, hvordan man gør, når man gerne vil giftes med sin store kærlighed. Nogle par aftaler bare, at de vil giftes, mens det for andre foregår på en mere romantisk måde.
Det er med andre ord frit, hvordan du vil fri - og om det skal gøres med eller uden ringe.
Men vil man gerne følge de romantiske traditioner er der nogle guidelines, man kan holde sig til.
Frieriet og forlovelsen
Den klassiske forlovelse foregår ved, at manden sætter sig på et knæ foran sin udkårne og frier til hende. Nogle vælger her at give pigen en forlovelsesring.
Hvis man bruger en forlovelsesring, siger man, at man er ringforlovede. At blive ringforlovet kræver altså en ring og et frieri.
Ifølge traditionen skal brylluppet holdes inden for et år efter, manden har friet. Den tradition bliver i dag ikke fulgt af alle, da mange vælger at se forlovelsen som et symbol på deres kærlighed til hinanden og holder brylluppet, når de får tid og råd ligegyldigt, hvor lang tid det er efter forlovelsen.
En eller to ringe?
Spørgsmålene angående valget af forlovelsesringe kan være uendelige. Men de kan besvares meget enkelt: Det er frit!
Når du vil fri til den store kærlighed og vælger at gøre det med en ring, kan man enten vælge kun at købe en ring med sten til pigen eller en ring til begge to. Betydningen er den samme, men nogle mænd vælger ikke selv at få en ring, før de skal vies.
Udseendet på den enkelte ring til pigen varierer meget. Nogen vælger en ring med en sten i - oftest en diamant. Den kommer i alle former og materialer alt efter, hvad man synes er pænt og passende. Ringen bør dog være elegant. Den ring kan så leve videre som en almindelig ring, når man får vielsesringen, eller den kan blive lavet om til en vielsesring.
Vælger man, at begge skal have en forlovelsesring, er det oftest et matchende glatte par ringe med indgraverede data for forlovelsen. Der kan være sten i pigens ring, hvor mandens altid er helt glat og enkel.
De matchende forlovelsesringe kan også genbruges som vielsesringe efter en oppudsning og en ny inskription. Så får man først ringene på igen, når man bliver viet. Nogle vælger at købe helt nye vielsesringe, så man både har en forlovelsesring og en vielsesring.
Nogle vælger også at have et sæt forlovelsesringe i sølv som tegn på forlovelsens status, og køber så nye ringe i guld, hvidguld eller platin til deres bryllup.
Ring på den venstre og højre finger
Symbolet på forlovelsesringen og vielsesringen er, at de har den evige kærlighed boende i sig, symboliseret ved ringens uendelighed. Nogle mener også, at ringen udgør en magisk cirkel der beskytter mod onde magter.
Det evige spørgsmål er så, om ringen skal sidde på højre eller venstre hånd. Her er reglen, at forlovelsesringen skal sidde på venstre hånd og vielsesringen på højre hånd.
Der findes mange forskellige forklaringer på baggrunden for det, men den mest brugte og romantiske årsag er, at forlovelsesringen skal på venstre finger fordi kærlighedens åre går fra hjertet til venstre ringfingerspids. Den højre hånd bruger man til at aflægge troskabsløftet i kirken med, og derfor placeres vielsesringen der.
Vælger man at få helt nye vielsesringe, skal forlovelsesringen altså blive siddende på den venstre hånd.
Kilde: Bryllupstid.dk, bryllupsklar.dk