Livsstil

GUIDE: Lav dit eget Sankt Hans bål i haven

Hvis vejret tillader det, vil Sankt Hans aften igen i år stå i bålets tegn. Men har I ikke lyst til at samles i den lokale park eller på stranden, giver tv2.dk her en guide til, hvordan I laver jeres eget bål i haven.

Det er ganske lovligt at tænde et bål i din egen have. Så længe at sikkerhedsreglerne overholdes, er alle velkommen til at starte bålet op og proppe snobrødene over ilden.

Lav et bål:

Regler for mindre bål:

Hvis du vil tænde et såkaldt mindre bål, må der højst ligge 200 liter brænde på bålet ad gangen. Det svarer nogenlunde til indholdet af to store flyttekasser.

Sikkerhedsafstand: Der skal være mindst 10 meter til nærmeste hus med fast tag og mindst 30 meter til nærmeste stråtag.

Blæst: Blæser det, skal du fordoble alle sikkerhedsafstande i den retning, vinden blæser mod.

Regler for store bål:

Har du planer om et stort sankthansbål, gælder der helt andre sikkerhedsafstande end for de mindre typer bål. Her skal sikkerhedsafstanden være mindst 30 meter til nærmeste hus med fast tag, og der skal være mindst 200 meter til nærmeste stråtækte hus.

Et bål i haven er både hyggeligt og giver varme på de sene kølige sommeraftener. Her er en brugsvejledning til, hvordan du laver et bål, som både kan bruges til Sankt Hans aften men også til de andre aftener med familie og venner.

Start med at afmærke bålpladsens form og størrelse med pinde og snor. Bålstedets diameter skal være minimum en meter, så der både er plads til brændet og til at holde en ordentlig sikkerhedsafstand til siddepladserne. Hvis du vil have en rund bålplads, kan du bruge en snor og en pind som passer til at tegne cirklen med.

Grav græstørv af inden for markeringen med en spade.

Grav 20-30 cm ned i jorden. På den måde kommer bålpladsen til at ligge en smule i læ.

Læg sand eller småsten i bunden af bålpladsen. Bruger du småsten, skal du sikre dig, at der ikke er flintesten imellem, da de springer ved høje temperaturer.

Afgræns derefter bålpladsen med mursten, natursten eller fliser. Afgrænsningen vil sikre, at ilden ikke breder sig eller svider det omkringliggende græs. Derudover gør afgræsningen bålpladsen flot og dekorativ.

En nemmere løsning kan være et transportabelt bålfad, der fås i de fleste byggemarkeder. Vær dog opmærksom på, at bålfadet skal stå på et fast underlag, som ikke kan brænde

For at hygge rundt om bålet, kan man lave siddepladser både ud af træstubbe, puder og lave havestole.

Placering af bålet:

Sikkerhed med bål:

  • Brug altid kun rent og tørt træ. Malet og trykimprægneret træ afgiver nemlig både røg og aske, der er giftig og miljøskadelig.
  • Brug aldrig haveaffald. Haveaffald udvikler kraftig røg og er desuden ulovligt at afbrænde i byzone og sommerhusområder.
  • Tænd op med briketter eller avispapir. Brug aldrig tændvæske eller benzin.
  • Lav klare aftaler med børn omkring deres adfærd i nærheden af bålet.
  • Ingen løb. Aftal med børn, at der ikke må løbes omkring bålpladsen, eller at børnene generelt skal sidde stille omkring den åbne ild.
  • Påklædning. Tænk over børnenes påklædning. Syntetisk tøj antændes ved den mindste gnist, så det er en god idé at gemme nylonjakken langt væk

Inden i laver bålet, er det en god ide at overveje, hvor i haven bålet skal placeres. Bålpladsen skal for eksempel ikke ligge lige i vindretningen foran terrassen, men dog heller ikke så afsides, at du aldrig får brugt den igen efter Sankt Hans. Du skal også tænke på dine naboer og ikke placere bålpladsen, så røgen driver ind over deres terrasse.

Vil du have stationære siddepladser omkring bålpladsen, er det også en god idé at placere den et sted i haven med meget læ. Du kan også tage højde for vinden ved at placere siddepladserne på den side af bålet, hvorfra vinden oftest kommer. Hvis I for eksempel får mest vind fra vest, skal siddepladserne placeres vest for bålet for at begrænse mængden af røg, der kan ryge i øjnene.

Du skal også huske, at der skal være åbent over bålpladsen, så du ikke svider grene og blade af buske og træer.

Efter afbrændingen:

Inden bålpladsen forlades, er det vigtigt at sikre sig, at bålet er brændt helt ud. Bålet kan for en sikkerheds skyld slukkes helt med vand.

Husk, at du aldrig må dække en bålplads med sand. Det holder på varmen og kan give slemme forbrændinger, hvis nogen træder på det - selv dagen efter

Kilde: Bolius.dk - boligejernes videncenter