Livsstil

Børnecykler mangler sikkerhedsudstyr

Skolernes sommerferie er i fuld gang, og måske er det tid til at se sig om efter en ny cykel til børnene inden hverdagen igen kalder.

Men vær påpasselig, for flere cykler leveres uden lovpligtigt udstyr, de er tunge for børnene at håndtere, og så er de næsten umulige at samle.

Det viser en ny test, som Forbrugerrådets magasin Tænk har foretaget. De har testet seks forskellige drengecykler og seks forskellige pigecykler. Kun én ud af de tolv får en bedømmelse over middel.

Det største problem med cyklerne rent brugermæssigt set, er, at de fleste af cyklerne er meget tunge i forhold til børnenes størrlese. Hvis man sammenligner børnecyklernes vægt med voksencykler, så burde de voksenes cykler veje 30-35 kilo.

Det skal cyklen ifølge loven være udstyret med:

  • Gule reflekser på pedalerne og hjulene
  • En rød refleks bagpå og en hvid refleks foran
  • Bremser på både for- og baghjul
  • Forlygter og baglygter
  • Ringeklokke
  • Godkendt lås

Kilde: Forbrugerrådets magasin Tænk

For børnecyklerne vejer næsten det samme som en almindelig voksencykel og gør det derfor meget svært for børnene at håndtere cyklerne. Dentungeste cykel i testen vejer 14,5 kilo, næsten 50 procent af et barns vægt i den alder.

Lovpligtigt udstyr ikke inkluderet i prisen

Salgsdirektør hos Kildemoes, Henrik Thomsen forklarer til Tænk, at det ikke er stellet i sig selv, der vejer så meget. Men alle reservedele som for eksempel bagagebærer og gear vejer det samme til en børnecykel såvel til en voksenudgave.

"Man kan godt lave en lettere cykel, hvis man piller for eksempel skærme, bagagebærer og støttebenet af, men så er det ikke en god hverdagscykel. Skal cyklen bruges til daglig transport til og fra skole, mener vi, at cyklen skal være sikkerheds- og kvalitetsmæssigt lige så stærk som en voksencykel," siger Henrik Thomsen til Tænk.

Tip til at vælge den rette cykel:

1. Pedaler: Skal have en ujævn overflade, så fødderne ikke skrider. Skal sidde tilpas højt over jorden, så de ikke skraber på kantsten

2. Håndbremse: Barnet skal kunne nå håndbremsen og have kræfter til at bruge den

3. Udstyr: Vær opmærksom på, at metaludstyr er bedre end plastik, men vejer også det mere

4. Gearet: Barnet skal kunne skifte gear uden det er for stramt

5. Farve: Lad barnet være med til at vælge farve og model. Det giver mere lyst til at cykle

6. Tjek vægten. Barnet skal kunne håndtere cyklen

7. Rigtig størrelse. Barnet bliver mere usikker i trafikken, hvis de cykler på en for stor cykel

Kilde: Forbrugerrådets magasin Tænk

Testen viser også et andet stort problem. Mange af cyklerne sælges nemlig uden meget af det lovpligtige udstyr, såsom ringeklokke, lås og reflekser, inkluderet i prisen.

Så køber man cyklen på nettet, skal man være ekstra opmærksom på, hvad der rent faktisk er inkluderet i prisen, så man ikke skal en tur til cykelforhandleren alligevel.

Tænk har bedømt dem alle til at være middel og en enkel som god. Se Tænks resultater og hvilke tre cykler, de anbefaler, ved at følge det nederste link i boksen øverst til højre i artiklen.