Pas på smykkerne på ferien

Vielsesringen har ikke godt af for meget sand, solcreme og klorvand. Få tips til, hvordan du bedst passer på dine smykker på ferien.

Øreringe, armbånd og halskæder kan fuldende det perfekte sommerlook. Men hvis du tager smykkeskrinet med på ferie, er der ifølge smykkeekspert Charlotte Møbjerg Ansel-Henry et par gode råd, du med fordel kan følge, så smykkerne kommer helskindet med dig hjem igen uden varige mén.

"Undgå først og fremmest at medbringe for mange smykker på rejsen, sandsynligheden for at glemme dem på hotelværelset er stor. Og tænkt over om smykkerne overhovedet vil blive brugt på præcis den slags ferie du skal på," siger Charlotte Møbjerg Ansel-Henry.

Er du smykkefreak som hun er, så medbring de billigere 'fashion-smykker', som gør sig godt til bikini, stråhat og strand. Gå efter store farverige halskæder eller de moderne farverige armbånd i fx akryl, resin eller de små tynde i snor med små fine vedhæng. De er nemme at have på og egner sig perfekt til strand, sol og vand.

På rejsen

Pak aldrig dine smykker i kufferten. Hvis du medbringer de dyre juveler, så sørg for enten at have dem på under rejsen eller pak dem i din håndbagage. Du ved aldrig hvordan din kuffert behandles, og der er en risiko for at du mister den. Desuden dækker de fleste forsikringer ikke hvis dine smykker ligger i din kuffert og forsvinder, så tjek også din forsikring inden du rejser.

Behandl hver enkelt smykke med omhu og pak dem i hver sin lufttætte pose, så undgår de bl.a. at ridse hinanden.

Smykker har ikke brug for solcreme

Solcreme er et must på din solferie, men hold cremen langt fra dine smykker. Solcreme fedter og sætter sig i diamantfatninger og detaljer og får dem til at se fedtet og beskidte ud, det slider på forgyldninger og desuden efterlader cremen en fedtet overflade på smykket som er svær at fjerne uden mén.

Har du alligevel glemt det dyrebare råd og fået solcreme i dine smykker, så vask dem først med lidt vand og brug derefter en imprægneret smykkepudseklud.

Sand

Undgå at bære de store diamantsmykker på stranden - for det første er det ret surt hvis du mister dem , for det andet er det nærmest umuligt at holde sandet væk fra smykkedetaljer, huller og stenfatninger. Smykkerne bliver grimme og slidte at se på og drønbesværlige at rense.

Har du alligevel fået sand i dine smykker kan du skylle dem i lunket vand og evt. bruge en meget blød tandbørste til at børste det værste sand væk. Sidder der fortsat snavs, må du ty til din guldsmed som kan hjælpe.

Badning

Det værste ved sol og sommer og klorvand er hvad det gør ved dine smykker! Undgå for megen kontakt med klorvand da det med tiden kan misfarve dine smykker. Det gælder især uægte smykker og bijouteri som typisk er lavet af metal og altså ikke beregnet til badning og klorvand. Desuden tærer gentagen vand og tørring også på perle og stenkæder.

Kommer dine smykker alligevel i kontakt med klorvand så skyld dem med postevand og tør dem af med et samme så smykket ikke er vådt i længere tid. Saltvand gavner heller ikke dine smykker, så undgå så vidt det er muligt at bade med dine smykker.

Solbadning

Heftig soldyrkning kan beskadige dine smykker, sten kan blegne og forgyldte smykker kan blive mørke. Faktisk bør du undgå at dine smykker udsættes for direkte sollys - men da dette er praktisk taget umuligt bør du i hvert fald sikre, at de ligger mørkt og gerne i lufttætte poser når du ikke har dem på. Det beskytter dem og sikrer en længere holdbarhed.

Få dine smykker renset.

Faktisk burde du lade de dyre juveler blive hjemme fra ferien og udnytte muligheden for at få indleveret dem hos din guldsmed til en rensning og rengøring, mens du er på ferie. Du vil blive overrasket over hvor meget snavs og smuds der kan fjernes - og dine smykker vil stråle som nye.