Livsstil

Sådan lærer du dit barn at cykle

Sommerferien er det perfekte tidspunkt til at lære at cykle. Få tips til, hvordan I leger cyklingen ind i barnet.

Kosteskaftet er yt, når børnene skal lære at cykle. Det mener Grete Møller Andersen. Hun er cykellegs-konsulent og hun mener, at børnene skal lære at cykle gennem leg.

"På den måde sætter vi fokus på legen i stedet for barnets præstation. Så tænker barnet på leg i stedet for på at tænke på, at nu skal han eller hun efterkomme forældrenes krav," siger Grete Møller Andersen.

Hun mener, at barnet kan begynde på løbecyklen fra toårsalderen, når de kan nå jorden med fødderne og skubbe sig frem. I starten går barnet måske bare ved siden af løbecyklen og gradvist begynder barnet at sidde på cyklen og skubbe sig forsigtigt frem, indtil de får mere og mere fart på.

Løbecyklen er ifølge cykellegs-konsulenten en 'genial opfindelse', for den træner børnenes balance, som de skal bruge, når de skal op på en rigtig cykel. Så skal de ikke først til at finde balancen på den store cykel, når de har den i forvejen. Så er det kun pedalerne, de skal lære at styre.

Cykel-legene kan I begynde på, allerede når barnet kører på løbecyklen og så fortsætte træingen, når barnet skifter til den rigtige cykel. Find et sted uden biler, hvor I kan øve jer. Det kan for eksempel være en øde parkeringsplads, og så skal I bruge nogle rekvisitter. Det kan blandt andet være bolde, kridt og en vandforstøver - for barnet skal også kunne tål at få en byge i hovedet.

1. Husk cykelhjelm.

Barnet skal altid have en cykelhjelm på. Hvis barnet brokker sig, kan det måske hjælpe med en hjelm i en flot farve og mønster.

Vær det gode eksempel som forælder. Det er nemmer at få børnene til at køre med hjelm, hvis der er enighed om, at I alle kører med hjelm.

2. Cyklen skal passe

Det er svært at holde balancen på en cykel, der er for stor. Hellere for lille end for stor, så køb ikke en ny cykel, som barnet "kan vokse i". Så er det bedre at købe en brugt eller låne eller bytte sig frem til at starte med.

3. Undgå trafik

Børn kan cykle inden de bliver modne til at køre ude i trafikken. Derfor skal cykeltræningen foregå på trafikfri steder, hvor de frit kan boltre sig uden at være til fare for sig selv eller andre trafikanter.

Kilde: Cykelleg.dk

Sæbeboble-cykling

Forældrene puster sæbebobler, som barnet så skal jagte på cyklen. I starten skal barnet bare ramme dem med cykelhjelmen eller ramme boblerne på jorden med hjulet, men når barnet bliver dygtigere og finder balancen, kan barnet øve at cykle med en hånd ved at gribe ud efter boblerne.

Bremsespor

Barnet cykler på en grussti eller grusbane med god hastighed. Den voksne råber '1-2-3 Brems!' og barnet bremser så hårdt som muligt uden at vælte. Derefter beundres bremsesporet, og mor eller far måler, hvor mange skridt det er. Så kan barnet forsøge at slå rekorden.

Slalom

Læg nogle forhindringer eller markeringer på jorden, som barnet skal køre slalom mellem.

Grete Møller Andersen understreger, at cykel-legene gør børnene sikrere til at cykle, ikke sikrere i trafikken. Det bliver de først senere.

Men cykel-legene styrker børnenes motorik, der gør dem bedre i stand til at styre cyklen, hvis der skulle opstå nogle uforudsete situationer i trafikken.

I videoklippet demonstrerer cykellegs-konsulenten Grete Møller Andersen sammen med et forældrepar og deres to døtre, hvordan man leger cykelfærdighederne ind i børnene.

Du kan få tips til, hvordan du vælger den rigtige cykel til dit barn ved at klikke på linket i boksen til højre.