Livsstil

Her er fremtidens møbelklassikere

Ægget, Tremmesofaen og Y-stolen har været populære siden, de blev lavet og nyder i dag status af klassikere indenfor møbeldesign. Men hvordan ser det ud for dansk design om fyrre år - hvad hedder klassikerne der?

Træder du ind i en stue og bliver mødt af Arne Jacobsen, Børge Mogensen eller Hans Wegener, så ved du, at du er i godt selskab. Disse ældre herres klassiske møbler bliver nemlig forbundet med god indretning og holdbart design.

Ud over holdbarhed står disse tre store danske møbelmænd i dag også for et tidløst design, der samtidigt var nytænkende, da det kom ud. Blandt andet derfor betegnes de ifølge Louise Lerhmann, chefredaktør for Bolig Magasinet, i dag som klassikere.

Tidløst og nyskabende design er således to af de faktorer, der skaber en klassiker. Og ifølge Allan Torp, boligblogger på bungalow5.dk, er det også opskriften på fremtidens klassikere, som, han dog mener, samtidig vil referere tilbage til de gamle designs.

Det tilslutter Louise Lerhman sig, der sammen med Allan Torp giver bud på, hvad der indenfor dansk design vil være klassikere om fyrre år. Se deres bud og kommentarer nedenfor:

Lotte Lerhmnas bud på nyklassikere i dansk design:

Stingray gyngestol

"Den er næsten allerede en klassiker. Den har lidt DNA fra Charles Eames-stolen, da den har lidt det samme stel dog med sit eget udtryk. Udover at den er blevet ekstrem populær og har vundet utroligt mange priser, så har folk taget den til sig. Den fås i mange materialer. Den er hyggelig og har et enkelt design. Og så sidder man godt i den. Så den har både funktion og smukt design."

Frost stol

"Den har Arne Jacobsen-DNA. Det er unge designere, der har lavet den, og den har noget futuristisk over sig, men også noget retro. Formen er anderledes, der er noget fart og energi over den. Den er nytænkende, men har samtidig noget 50'er-agtigt design."

All in lampe

"Det er le Klint, der har lavet den, og de har den der flet-tradition, som de holder fast i med denne lampe. Men de har så fået en designer på ude fra, som er god til at tænke ud af boksen, så der er det traditionelle men i en ny form. Det er gamle klæder, der er blevet customized."

Masterpieces køkkenserie

"Det er danske Georg Jensen, som har fundet en schweizisk/argentinsk designer til at hjælpe sig, så serien har lidt det der miks af det temperamentsfulde design fra Argentina, som flirter med det danske Georg Jensen. Mange tænker lavpraktisk i køkkendesigns, men her er der også tænkt design. Der er humor og form, som giver et spil mellem det praktiske og det smukke design. Serien har vundet mange priser."

Allan Torps bud på nyklassikere i dansk design:

Space CPH med High Stool, Mater

"Den startede ud med at være i mørkt træ, den træsort der hedder hardwood, og den rammer meget ned i tiden lige nu, både i USA og i Europa. Designeren tænker meget bæredygtigt, og møblerne laves ved en lokal snedker i Indien - og så bruger de træ fra Indien, så de ikke skal bruge ressourcer på at transportere frem og tilbage. Stolen har mange muligheder - den er lavet i forskellig slags træ, så den kan bruges til hvad som helst. Og så fås den både i en maskulin og en feminin udgave."

Hee Welling, About a Chair, HAY

"Den fås jo allerede i et utal af varianter. Den har træben, og det er meget oppe i tiden nu. Man ser masser af stole med stålben, som er tidløse, men den her er i lyst træ, og så er man nødt til at vurdere, om det passer det til det andet? Man kan få den i hvid og med polstring, og den er nok lidt mere maskulin end feminin. Den peger meget mod internationale former, men træbenene giver den nordiske træk. Og designeren, Hee Welling, laver meget nordisk design uden overflødige detaljer."

Søren Rose, træskænken fra Muuto

"Den afspejler godt det skandinaviske look, det vi er glade for. Folk vil gerne have lys og lyst træ ind - det er det, vi er kendt for ude i verden. Designeren Søren Rose er ekspert i at være nytænkende, han designer ud fra en filosofi om, hvorvidt det er et møbel, man behøver, og så siger man ja, det gør jeg! Det er hans udgangspunkt. Designet i egetræ understreger naturen, varmen og lyset."

Cecilie Manz, Caravaggio lampen, Lightyears

"Den er nytænkende og har formået at blive en, som designinteresserede såvel som andre kigger på. Og det er en lampe, som folk kender. De har også videreudviklet den. Til at starte med var der kun to pendler, nu er der 34 forskellige. Og så er det den første lampe i højglanssort materiale med rødt tekstil."

Produkt/forhandlerliste til "nye møbelklassikere"

- High Stool (stol). Mater. 4998 kr.

- About a Chair (stol). HAY. 1599 kr.

- Reflekt (træskænk). Muuto. 19.500 kr.

- P2 Caravaggio (lampe). Lightyears. 1995 kr.

- Stingray (gyngestol). Fredericia Furniture. 9500 kr.

- Frost (stol). Stouby.dk. 9885 kr.

- All in (lampe). Le Klint, leklint.com. 1695 kr.

- Masterpieces (køkkenserie). Georg Jensen, georgjensen.com. 149 - 899 kr.