Livsstil

Forældre er skyld i børnenes lus

Danske forældre er for dårlige til at kontrollere deres børn for lus, mener en ekspert. Kun 18 procent kæmmer deres egne børn.

"Advarsel! Så er der lus i børnehaven igen. Husk at tjekke jeres børn...". Har du set et lignede opråb i dine børns insitutioner? Gjorde du noget ved det?

Sandsynligvis er der mange forældre der ikke gjorde noget. Ifølge en undersøgelse fra den danske luseekspert Kim Søholt Larsen, så er det halvdelen af forældrene til børn mellem tre og ti år, der faktisk kæmmer deres børn, når der er lus i institutionen. 48 procent indrømmer, at de ikke tjekker deres børn hver gang. Finder forældrene lus i deres børns hår, er det kun halvdelen, der informerer børnenes institutioner og legekammeraternes forældre om fundet.

Ifølge Kim Søholt Larsen, der er biolog og specialist i de blodsugende insekter, er det altså forældrenes ansvar, at lusene bliver opdaget i tide, så de ikke smitter andre børn. Han henviser til undersøgelsen fra juni 2011 bladt 205 forældre med 336 børn tilsammen. 30 procent af børnene havde i løbet af det sidste år haft lus. Men kun 18 procent af forældrene tjekker børnene for lus en gang om ugen, som det anbefales.

"Det er kun en lille del af forældrene, der kæmmer deres børn, selvom langt flere børn har lus. Og dem der så endelig tjekker børnene, bruger alt for lidt tid," siger Kim Søholt Larsen.

Minimum 30 minutters kæmning

Undersøgelsen viste, at forældrene i gennemsnit bruger 25 minutter om ugen på kæmningen. Det svarer til omtrent 15 minutter pr. barn.

"Det går alt for hurtigt. Specielt hvis barnet er langhåret. Det tager længere tid. Man skal minimum bruge 30 minutter pr. barn," siger Kim Søholt Larsen.

Den manglende kæmning kan skyldes, at forældrene ikke mener, at det er deres ansvar. Forældrene i Kim Søholt Larsens undersøgelse, blev spurgt om "der er andre, der burde tage ansvar". 58 procent svarede "andre forældre".

"Det er tankevækkende, at de mener, at det er de andre forældres skyld. Især når man har in mente, at kun 18 procent kæmmer deres egne børn," siger Kim Søholt Larsen.

Luseeksperten anbefaler, at forældre kæmmer deres børn en gang om ugen. Det tager omkring 30 minutter, hvis det skal være grundigt. Kæm håret, mens det er vådt, og brug gerne balsam, så kammen glider lettere gennem håret.

Du kan få råd til, hvordan du kommer lusene til livs i tv2.dk's guide om lusebekæmpelse. Følg linket i boksen til højre.