Guide: Sådan kommer du lusene til livs

Det er højsæson for lus. Men ved du, hvordan du undgår dem og slipper af med dem igen, hvis du er blevet angrebet? Vi guider dig her.
De små, blodsugende bæster, eller hovedlus, som de også kaldes, skal man holde øje med. Børn skal kæmmes en gang om ugen, så lusene bliver opdaget i tide, så de kan behandles, inden lusene spredes til for mange andre.
Hovedlus er aflange, flade insekter. De voksne lus er 2-3 mm, mens de nyudklækkede lus er mindre en 1 mm. Lusen har tre par ben forrest på kroppen, som ender i en klo, der kan gribe fat om et hårstrå.
Farven varierer fra nærmest gennemsigtige til mørk. Når de lige har suget blod, vil bagkroppen være rød, og efterhånden som blodet fordøjes bliver lusen mørkere.
Lusens æg er cirka 0,8 mm langt og sidder på en stilk, der er klæbet fast til hårstrået helt nede ved hovedbundet. Ægget er hvidgult, og efter 6-9 dage bliver der udklækket en ny lus.
Den tommeæggeskal vokser bagefter ud med håret. Den nye lus vil begynde at suge blod med det samme, og gør det flere gange om dagen. Når hunlusen er 9-12 dage gammel parrer den sig og lægger æg. Den voksne lus lever i cirka tre uger og i den tid, kan hunlusen nå at lægge fem til otte nye æg om dagen.
Derfor er det vigtigt, at du kæmmer børnenes hår ofte, så du både fanger lusens æg og de voksne lus.
Kun i hovedbunden
Hovedlus smitter kun ved fysisk kontakt mellem to hoveder, hvor lusene kan vandre fra det ene hoved til det andet. De kan ikke springe eller flyve mellem hovederne. De er ifølge biolog og ekspert i lus, Kim Søholt Larsen, ikke bygget til at være andre steder end i hovedbunden. Så du vil slet ikke finde dem i tøjet, i sengen eller på gulvet i børnenes institutioner.
Hvis lusene skal udryddes, er det vigtigt, at de bliver opdaget i tide, så kan behandles. For jo længere tid man går med dem ubehandlet, jo flere kan de smitte.
Det gøres bedst ved, at børnene bliver grundigt undersøgt med en tættekam en gang om ugen. Brug en halv time pr. barn. En 'vådkæmning' er ifølge Kim Søholt Larsen den bedste måde at kæmme håret på, for lusene bevæger sig ikke så hurtigt i det våde hår, som de gør i det tørre hår. Det er også ti procent mere effektivt at vådkæmme frem for at tørkæmme håret.
Den bedste kæmning
Put lidt balsam i håret, så kammen glider nemmere og håret ikke filtrer.
Red først håret grundigt med en kam eller børste får kæmningen.
Brug en god tættekam.
Kæm først fra den ene side til den anden og omvendt, så håret redes igennem flere gange.
Lad kammen følge hovedbunden hele vejen og træk den så gennem håret helt ud til spidserne.
Tør kammen af efter hvert tag og kig den efter for lus.
Kæm hele håret, indtil du har været igennem to gange uden at finde lus.
Hvis du finder lus, anbefaler Kim Søholt Larsen, at du bruger et lusemiddel.
Husk bedstemor
"Kammen bruges til diagnostik og så et middel til bekæmpelse. Man kan godt bekæmpe lusene med lusekammen alene, men det er et stort arbejde," siger Kim Søholt Larsen.
Og så skal du være opmærksom på, at hvis én i familien får konstateret lus, så skal hele familie kæmmes - også far og mor. Husk også at sige det videre til legekammeraternes forældre og institutioner, så de kan være opmærksomme på det samme.
"Og så er der 'bedstemorsyndromet'. Vi ser familier, der får lus igen og igen, selvom de bliver kæmmet og behandlet. Men hver gang de har været hos bedsteforældrene kommer de af en eller anden grund hjem med lus. Bedstemoderen kan være blevet smittet af børnene, når de krammer, men hun er ikke blevet undersøgt og behandlet, fordi hun ikke fik at vide, at børnene har lus. Så hun giver lusene tilbage til børnene, næste gang de kommer på besøg. Så husk at sige det til alle i omgangskredsen," lyder formaningen fra Kim Søholt Larsen.