Livsstil

6 råd: Det skal du vide, før du køber ny seng

Du tilbringer en tredjedel af dit liv i din seng, så det er ikke uden betydning, hvilken én du køber.

Du kan ikke gå ud fra, at du får den bedste seng ved at vælge den dyreste. Og det er der ifølge fysioterapeut Mark Abildhauge en helt særlig grund til:

"En god seng er en, man ligger godt i. Men det er meget individuelt, hvornår man ligger godt, og derfor er det så svært at vejlede om senge, for nogen har brug for en blød, og nogen har brug for en hård."

Alligevel er det muligt at komme med seks generelle råd:

1. Du skal ligge så lige som muligt:

Når du skal prøve din seng, skal du lægge dig på siden og mærke efter, hvordan din ryg har det. Rygsøjlen skal nemlig ligge så lige som muligt. Ved hofterne og skuldrene, hvor man fylder mest, skal man synke lidt ned i madrassen - men endelig ikke for meget.

2. Blød eller hård:

Om din seng skal være blød eller hård afhænger af din vægt. Jo mere du vejer, des hårdere skal din seng være.

3. Tjek lamellerne:

De skal helst være ekstra tykke, der hvor skuldre og hofter hviler. Du skal sikre dig, at de har en god eftergivenhed og er ekstra polstrede.

4. Godt med plads:

Din seng må endelig ikke være for lille. Du sover bedre, hvis du har rigeligt med plads. Din seng skal være mindst 90 cm bred og med 20-30 cm luft i hver ende, så du kan ligge udstrakt.

5. Skift topmadrassen:

Du kan nøjes med at udskifte din topmadras, hvis du allerede har en udmærket seng, men synes, at den er blevet lidt for hård eller blød.

6. Husk ombytningsgarantien:

Sørg for at købe din seng et sted, hvor du kan få ombytningsgaranti. Og lån så sengen med hjem nogle dage. Hvis den ikke passer til din krop, er det bare om at få den byttet til en anden.

Go'morgen Danmark har testet tre senge inden for tre forskellige prisklasser og hårdhedsniveauer - se hvilken én, der faldt bedst i testpersonernes smag i videoen øverst på siden.