Livsstil

Trendy genbrug: Sådan kommer du selv i gang

Genbrug er ikke bare kedelig affaldssortering og mænd i blåt. Genbrug er også seje second hand-butikker og spændende upcycling, hvor gamle ting får ny værdi og pludselig bliver til trendy design.

Forbruget i den søde juletid

Netop i juletiden er forbruget på sit højeste. Mange køber nyt julepynt hvert år, og så skal der naturligvis også købes mad, måske nyt tøj til juleaften - og selvfølgelig gaver.

En gennemsnitlig dansk familie bruger 2.400 kr. alene på gaver, og samlet set bruger hver familie i gennemsnit i alt 4.400 kr. til forbrug i julen.

Kilde: Bevar.dk

Interessen for genbrug er stigende. Det fortæller Anette Warming, der er iværksætteren bag genbrugssitet Bevar.dk:

"Flere og flere siger nej tak til overforbrug og spritnye varer med kort levetid. Ifølge flere fremtidsforskere efterlyser forbrugerne i stor stil produkter, der er fremstillet i overensstemmelse med tanken om bæredygtighed og minimering af forbruget", fortæller Anette Warming til tv2.dk.

Juleskrald og genbrugshabitter

Med den stigende genbrugsinteresse og den forestående højtid for øje har Anette Warming arrangeret et julemarked, der står i skraldets tegn med kreative designere, der går hele vejen i genbrugets navn.

Én af dem er Charite Nielsen. En århusiansk designer, der har formået at forene sin store interesse for genbrug med drømmen om design i eget navn.

Idéen kom til hende nærmest ved et tilfælde, da hun faldt over en kvalitetshabit i en genbrugsbutik - det blev startskuddet til Covers by Charite, en webbutik, der forhandler tasker og keyhangers lavet af omsyede genbrugshabitter.

Charite mener ikke, at det er tilfældigt, at interessen for genbrug blomstrer:

"Tingene kører jo i ring, og når nu der har været en lang periode med brug-og-smid-væk-kultur, så er det helt naturligt, at der følger en periode med mere fokus på kvalitet og genbrug. Genbrugsinteressen er jo samtidig et udtryk for, at moden i dag har genopdaget moden fra 50'erne og frem. Det bliver helt naturligt at finde de virkelige ting fra perioden frem igen og genbruge dem", siger hun til tv2.dk.

Derfor er genbrug et hit

Det er oplagt at tænke, at genbrugsinteressen er blomstret op på grund af finanskrisen, men Charite ser ikke en egentlig sammenhæng:

Det betyder genbrug:

På dansk har vi to forskellige definitioner på genbrug: Den ene er, at den samme ting anvendes igen og igen i den form, den er skabt. Det kan fx være ting eller tøj fra genbrugsbutikker, som går videre fra person til person - eller tøj, der går i arv fra barn til barn.

Den anden definition går ud på, at tingene efter endt brug bliver nedbrudt og derefter indgår som et element i nye produkter. Vi kender det fx fra papir, der genbruges og bliver til kopipapir, toiletpapir, æggebakker osv. Og fra glas, der bliver smeltet om og bliver til nye flasker. Et andet ord for den type genbrug er 'recycling'. Det betyder, at tingene indgår i nye cyklusser for ikke at ende som affald. Men for at recycle en ting, skal den igennem en ressourcekrævende proces - og under alle omstændigheder har den en begrænset levetid. Langt de fleste ting kan nemlig kun genanvendes et begrænset antal gange, og selve processen tung, både hvad angår omkostninger, og hvad angår ressourcer. Værdien er altså for nedadgående ved hvert genbrug - og man kan faktisk sige, at der snarere er tale om 'downcycling' end 'recycling'.

Kilde: Bevar.dk

"Tendensen har været der længe. Folk tænker sig mere om, og jeg tror egentlig ikke, at det har noget med finanskrisen at gøre - selv om den muligvis har forstærket interessen", siger hun til tv2.dk.

Tilfældighed eller ej - genbrug er in, og hvordan fandt Charite selv på at kombinere interessen for genbrug med design:

"Der er stor værdi i det affald, vi har, og jeg kan godt lide tanken om at designe nye og smukke ting ud af gamle kvalitetsting", fortæller Charite.

Går du selv rundt med en drøm om at komme i gang med din helt egen genbrugsidé, så læs med her hvor du får fem gode råd af Charite:

1. Tag udgangspunkt i enten materialet eller produktet:

Hvis du mangler den konkrete idé, så gå på jagt og led efter det helt rigtige, hvis du allerede har idéen, så er det selvfølgelig der, du starter.

2. Lav flere prototyper og få det testet godt i gennem:B

rug din omgangskreds og informér dem om, at de skal være kritiske. Lav forbedringer løbende - og test så igen.

3. Find inspiration i genbrugsbutikker og i din omgangskreds:

Hold ørerne åbne og spørg rundt omkring, hvad folk smider ud. Det kan være metaldimser fra produktionsvirksomheder eller lignende.

Det betyder upcycling:

Her ligger fokus på værdien - på affaldets værdi. Upcycling handler om at tilføre ny værdi til en ting, som ikke længere gør gavn, som ikke længere bliver brugt, og som er klar til at blive smidt ud.

Ved upcycling ser man tingene som råmaterialer fulde af muligheder. Det handler om at genoplive eller genopfinde tingene og derigennem sikre, at de ikke går til spilde og ender som affald.

Tingene får med andre ord en helt ny livscyclus - de bliver til et helt nyt produkt.

Kilde: Bevar.dk

4. Følg genbrugsstilen hele vejen igennem:

Sørg for at indpakning og kuverter/papir forsendelsesmateriale er genbrug, så holder du en ren linie.

5. Gør opmærksom på dig selv:

Få lavet en hjemmeside, opret en profil på Facebook, få skrevet en pressemeddelelse - så er du i gang.