Livsstil

Danske børn vil være kendte

Sanger, skuespiller og professionel sportsmand. Det er nogle af de erhverv, danske børn drømmer om. Og det adskiller dem i høj grad fra børn på samme alder fra 36 forskellige ulande, skriver metroXpress.

Det viser en ny undersøgelse, som Børnefonden står bag. I alt har 4.592 børn imellem 10 og 12 år svaret.

22,5 procent af børnene i ulandene vil være lærere, og 20,2 procent vil være læger. For børn i Danmark er de erhverv kun interessante for henholdsvis 1,9 og 3,8 procent. Til gengæld vil de gerne være professionelle sportsudøvere (19,4 procent) og kunstnere (26,2 procent), som blandt andet bliver opfattet som sangere, skuespillere og designere.

Medierne bærer ansvaret

Forskellen på børnenes drømme for fremtiden kommer ikke bag på de eksperter, som metroXpress har talt med.

"Det er resultatet af det, de ser i fjernsynet. Medierne er kilden til den type interesse hos børn i den alder", siger sociolog Trond Beldo Klausen fra Aalborg Universitet. Han bliver bakket op af børneforsker Hanne Warming fra RUC:

"Vores samfund er ekstremt individualiseret, og det gælder om at skille sig ud på den rigtige måde. Derfor drømmer børn om den slags professioner, der bliver værdsat og fremstillet i medierne", siger hun.

Hun mener dog, at de fleste danske børn også har en plan b i tilfælde af, at de ikke bliver kendte:

"Det er i høj grad et fælles ansvar for forældrene og dem, der er tæt på børnene, at forklare børnene, at der er en meget lille sandsynlighed for at blive stjerne. Mange børn har også reserveplaner, hvis drømmen ikke bliver opfyldt", siger Hanne Warming.

Graden af velfærd er afgørende

Direktør i Børnefonden Bolette Christensen er enig i, at medierne i høj grad påvirker danske børn. Hun er netop vendt hjem fra et besøg i Mali og Burkina Faso, og sådan er det ikke der. Her oplevede Bolette Christensen, hvordan børnene gik op i deres uddannelse.

"Alene det at få lov at gå i skole er fantastisk. De ved allerede i den alder, at jo mere uddannelse de får, jo bedre stillet er de senere i deres liv", siger Bolette Christensen, der mener, det er derfor, børnene i udviklingslande ønsker at få et job, der kræver en uddannelse.

"Det hænger sammen med graden af velfærd. De håber at blive mønsterbrydere og blive som deres rollemodeller - nemlig lærerne og lægerne", siger hun til metroXpress.