Livsstil

Isabella og Christian danner mode

Luften er tyk af spænding, når de kongelige holder barnedåb. Svaret på 'hvad skal barnet hedde' er nemlig forbundet med rigtig mange følelser og bliver i de fleste tilfælde trendsættende for mange almindelige børn, der får lov at følge i de kongelige poders navnespor.

Og den er stort set sikker hver gang - når den royale families børn bliver døbt, så sker der noget på listen over populære navne:

"Navnene bliver helt sikkert mere populære, men udslaget kan være forskelligt alt efter hvilken type af navn, de vælger," siger navneforsker på Københavns Universitet, Rikke Steenholt Olesen til Danmarks Statistik.

Isabella topper

Der er ingen tvivl om, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary dannede mode, da de i 2007 valgte at kalde deres ældste datter for Isabella:

"Hvis vi tager udgangspunkt i de børn, der blev født i 2010, så rammer navnet Isabella ind på en klar førsteplads", fortæller afdelingsleder Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik til tv2.dk.

Og de øvrige royale børnenavne følger pænt med - selv om ingen af dem kommer i nærheden af Isabellas popularitet:

"Josephine placerer sig på en 13. plads, Christian på en 17. plads, Nikolai på en 31. plads og Felix på en 38. plads", fortæller Dorthe Larsen.

Henrik og Vincent ryger helt ud af top 50. Kun 11 børn født i 2010 fik navnet Henrik, mens 25 fik navnet Vincent.

Det er vigtigt at bemærke, at de royale tvillinger, Josephine og Vincent, med deres dåb den 14. april i år ikke er medregnet i statistikken. Danmarks Statistik får nemlig først opgørelserne over de mest populære navne på børn født i 2011 til juli næste år - så der er med stor sandsynlighed sket ændringer i forhold til populariteten af de to navne.

Henrik skiller sig ud

Kronprinsparret ramte tidstrenden med navnet Isabella, men anderledes så det ud, da prins Joachim og prinsesse Marie for to år siden ved døbefonden afslørede, at deres søn skulle hedde Henrik - her brød de fuldstændig med tidstrenden.

Navnet var decideret upopulært, men Rikke Steenholt Olesen spår alligevel, at det vil blive mere brugt de kommende år. Det fortæller hun til Danmarks Statistik.

"Det nye er, at der er en større spredning af navne end tidligere. For hundrede år siden brugte alle mere eller mindre de samme navne, men nu er der i stedet en tendens til, at man vil give sit barn et unikt navn, og det betyder, at der er en mindre andel af børn, der får de samme navne. Det betyder også, at når et navn når toppen af statistikken, så vil populariteten vende, fordi folk ikke vil kalde deres børn det samme som alle andres," siger Rikke Steenholt Olesen.

Selv om opgørelserne med de royale tvillingers navne endnu ikke er kommet, skal det ikke afholde os fra at lave vores egen afstemning her på tv2.dk. Vi vil gerne have din mening: Hvilket royale prinse-/prinsessenavn synes du bedst om?