Livsstil

Sådan fastholder du løbetræningen

Motivationen var sikkert helt i top, da du - udstyret med champagne og cigar - lovede dig selv, at 2012 skulle blive året, hvor du endelig fik gang i løbetræningen.

Men pludselig føles motivationen meget fjern, når du styrter stakåndet rundt i vintermørket.

Sådan slutter mange nytårsforsætter også inden de rigtig kom i gang.

"Vi har jo den forestilling, at det med at løbe bare er at snøre skoene og komme afsted," siger løbetræner Ole Stougaard og fortsætter:

"Men det er faktisk svært at komme ind i den rutine, hvor man får løbetrænet regelmæssigt. Det med at ændre vaner, er ikke noget, man bare lige gør," siger han.

Tv2.dk har fået ham til at give sine bedste råd til at fastholde motivationen og få succes med løbetræningen.

Lær at løbe rigtigt

Mange oplever løb som værende ret belastende for kroppen. Man bliver træt og øm af at løbe, selvom løb skal være let. En dårlig løbeteknik er årsagen til at løb bliver hårdt, og hvis du lærer at løbe vil du opleve at løb bliver meget lettere og meget mindre belastende.

Start roligt ud

En af de største årsager til at folk stopper med at løbetræne, er løbeskader. Accepter derfor, at de første 6-8 uger "bare" skal være roligt distanceløb og med 5 % progression fra uge til uge. De første 2-3 måneder handler ikke så meget om at komme i god form, som det handler om at komme i gang og gøre løb til en vane.

Gør løb til en vane

Du skal kunne afse 2-3 x 60 minutter om ugen til løb, bad og omklædning. Sæt det i kalenderen hver uge og hold fast i at få træningen gennemført. Det tager 8-12 uger at etablere en ny vane, men når den først er der, så kører træningen i højere grad på autopilot.

Hav noget godt udstyr

Løbetræning er ikke særligt sjovt, hvis du er gennemblødt og kold eller hvis du fryser på fingrene, fordi det er koldt. Godt og funktionelt løbetøj gør det behageligt at løbe selv i koldt og vådt vejr. Du bruger mange timer i dine løbesko, så sørg for at du har det godt, når du er afsted.

Træn med overskud

Gem den hårde træning til senere, hvor det at komme ud af døren ikke kræver en mental indsats. Det er fint at tage den med ro og løbe i 'snakketempo' på hver eneste tur i de første mange uger. Eliteløbere løber også størstedelen af deres træningspas i et roligt tempo - de ture hører dem bare ikke snakke om.

Glem detaljerne

Det er kompliceret at planlægge sin træning, hvis man går op i selv de mindste detaljer. Hvad er den optimale træningspuls, skal jeg løbe om morgenen eller aftenen? Du kan hurtigt planlægge motivationen ihjel, hvis du bekymrer dig om alle de små detaljer. Fokuser på at komme afsted 2-3 gange om ugen og vent med detaljerne indtil de begynder at få betydning.

Sæt dig et mål og delmål

At tilmelde sig et motionsløb motiverer og "forpligter" dig til at få trænet. Det giver træningen i ny dimension og mere mening, hvis du træner for at kunne gennemføre et bestemt mål. Meld ud til andre, at du har tilmeldt dig et motionsløb, således de kan støtte dig og holde dig op på at få gennemført dit projekt.

Løb sammen med andre

Det er motiverende at løbe sammen med andre, og på den måde kan du både få trænet og vendt verdenssituationen med din(e) løbevenner. Har du en løbeaftale forpligter den dig også til at komme afsted på de dage, hvor vejret eller motivationen ikke er i top.

Brug de sociale medier

Der findes mange forskellige apps og sociale medier, hvor du kan etablere en profil og holde styr på din træning. Du kan få info om hvor langt og hvor hurtigt, du har løbet, og du kan dele den information med dine venner.