Livsstil

Årets skilsmisse-boom er startet

Julefreden har kun lige sluppet sit tag om danskerne, før hverdagen igen melder sin ankomst. Det samme gør skilsmisserne.

For vi er kun lige trådt ind i det nye år, da landets advokatkontorer og parterapeuter melder om en voldsom stigning i folk, der gerne vil skilles.

Det oplever man blandt andet hos en af Danmarks største advokatkæder, Advodan.

"Jeg har allerede de første mange henvendelser liggende på mit bord og en masse opkald, der skal foretages til folk, der har besluttet at gå skilsmissens vej. Det startede allerede, da jeg kom tilbage til mit kontor efter juleferien," siger Mie Rahbek Thomsen, der er familieretsadvokat hos Advodans afdeling i Slagelse, til tv2.dk.

Tredobling i antallet af skilsmissesøgende

Også rådgiverne mærker det tilbagevendende januar-boom i skilsmisser. Hos Skilsmisseraad.dk, som rådgiver par, der går i skilsmissetanker, har henvendelsen efter jul været næsten eksplosiv.

"Vi kan følge vores besøgsantal på hjemmesiden time for time, og det startede allerede den anden januar klokken syv, hvor trafikken nærmest eksploderede," siger skilsmissecoach og stifter af skilsmisseraad.dk, Mette Haulund.

"Vi har næsten en tredobling i antallet af brugere, både når vi ser på antallet af besøgende og antallet af nye medlemmer," fortæller hun.

Julen er direkte årsag

På seks dage, i perioden fra den 27. december til den 2. januar, har skilsmisseraad.dk haft knapt 5000 brugere. Det er næsten det samme antal, hjemmesiden har på en hel måned.

Både advokatfirmaet og skilsmisserådgiverne er enige om, at det oftest er julen, der er direkte årsag til skilsmisserne i januar.

"Det er enten en julefrokost, der er gået lidt for vildt for sig eller også er det gået op for parrene, at de ikke havde noget at snakke om, da juledagene pressede på," siger Mie Rahbek Thomsen fra Advodan og bliver bakket op af skilsmisseraad.dk.

"Det er fordi, folk ikke kan se sig ud af, hvordan man skal få sagt tingene ligeud lige før jul. Og man håber, at nogle fridage og familiehygge i julen kan hjælpe på det. Men nu har julen været her, og fordi man ikke har fået afstemt forventningerne inden jul og prioriteret tiden til hinanden, så har julen ikke gjort en forskel. Tværtimod har man oplevet, at den der samhørighed og glæde og hygge sammen som par er enormt svært," siger Mette Haulund og fortsætter:

"Og så er det også det med nytår og nytårsfortsæt og, hvad det nye år skal bringe. Så er det svært at ignorere den indre stemme, og derfor søger de råd netop nu."

Statistikkerne viser ikke realiteten

Man skulle tro, at tallene for skilsmisse taler sit tydelig sprog. Men netop tallene for skilsmisser viser ikke den sande realitet. For ifølge Danmarks Statistik over skilsmisser årene igennem, er der ikke et tegn på et januar-boom.

I endnu ikke offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser det, at der i januar 2011 var omtrent det samme antal skilsmisser som i alle andre måneder året før.

Der var nemlig kun 1090 skilsmisser i januar sidste år. Det er 115 skilsmisser færre end gennemsnitsmåneden fra 2010. Men det er der en ganske simpel forklaring på, mener Danmarks Statistik.

"Grunden til, at man ikke ser udsving i tallene i januar måned er, at en skilsmisse jo ikke sker fra den ene dag til den anden. Der er også en seperationstid og papirer, der skal underskrives og ventetid med hensyn til sagsbehandlinger," forklarer Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik.

Derfor bliver mange af januars skilsmisser først dokumenteret i månederne efter og spredt ud over flere måneder.

Du kan læse mere om skilsmisse og få gode råd i TV2.dks Skilsmissetema ved at følge linksene i boksen oppe til højre i artiklen.