Livsstil

Guide: Få børnene nemmest gennem skilsmissen

Tiden op til beslutningen om skilsmisse kan være en hård tid for børnene. Det er vigtigt, at selve skilsmissen går så glat som muligt for dem, mener direktøren for hjemmesiden delebarn.dk.

"En skilsmisse påvirker børnene i rigtig stor grad og sætter dem i en svær situation. Og derfor er det meget vigtigt, at man gør det så nemt for dem som muligt," siger delebarn.dk's administrerende direktør, Helle Laursen Petersen, til tv2.dk.

Fortæl sandheden til børnene

Og det gør man ikke ved at prøve at skjule problemerne for dem, mener hun.

Sådan hjælper du barnet igennem skilsmissen:

  1. Vær åben og ærlig omkring skilsmissen fra starten af
  2. Undlad at skilsmissen udvikler sig til en belastning for barnet
  3. Tag som forælder ansvar for dine egne følelser
  4. Man støtter bedst sit barn, når man ikke er styret af en bestemt følelse som vrede
  5. Forsøg at rumme barnets følelser uden at komme med løsninger
  6. Find måder at hjælpe barnet til at slappe af
  7. Sørg for masser af frisk lut og fysisk bevægelse
  8. Tænk barnet aktivt ind i din nye hverdag som alenemor eller alenefar
  9. Støt barnet i at lege eller tegne
  10. Inviter humor og glæde indenfor

Kilde: Delebarn.dk

"Børnene behøver selvfølgelig ikke at vide noget omkring de private detaljer omkring voksenlivet eller omkring økonomien i skilsmissen. Men man skal være ærlig omkring, at man bliver skilt og at det ikke er deres skyld og at man vil samarbejde og gøre det nemt for dem. Man skal snakke med dem om det, " forklarer Helle Laursen Petersen.

Hun mener også, at det er helt i orden at fortælle børnene, at skilsmissen sker, fordi man ikke elsker hinanden mere og at man nu har givet op i forholdet.

"Men man skal selvfølgelig også huske at fortælle dem, at det ikke er ensbetydende med, at mor og far forsvinder, men at de er der på en anden måde og måske endda med mere overskud," påpeger hun.

Ingen dirty details

Men sandheden har også sine grænser, når det kommer til, hvor mange detaljer, man skal dele med sine børn, mener Helle Laursen Petersen.

For sker skilsmissen på baggrund af utroskab, kan for mange detaljer få barnet til at ende som en våben mod ægteskabets anden part.

"Man skal ikke vælge at inddrage børnene i alle de slibrige detaljer. Det har de ikke nogen glæde af. For så bliver de ret hurtigt brugt som våben i en kamp mellem mor og far. De skal nok selv finde ud af, hvis der er en tredjepart involveret," forklarer Helle Laursen Petersen.

Lad ikke børnene bestemme selv

Selvom børn har meget at skulle have sagt i et hjem, er det noget andet, når det komme til en skilsmisse.

For ifølge delebarn.dk er det vigtigt, at børnene ikke føler sig presset til at skulle vælge.

"Man skal huske at tage beslutningen for børnene, så de ikke selv skal vælge, hvor de skal bo, eller hvor længe de skal være her og der, for så bliver de sat i en klemme. Derfor er det de voksnes arbejde at tage den slags beslutninger," siger Helle Laursen Petersen.