Livsstil

Dronning Elizabeth overgår Margrethe

Danmark og især København stod på den anden ende under dronning Margrethes 40-års regeringsjubilæum sidste weekend, men majestætens "kusine" overstråler inden længe de danske festligheder. Dronning Elizabeth kan i næste måned fejre 60 år på den britiske trone og det bliver med pomp og pragt.

Hoffet har netop løftet sløret for et storslået indslag - en 11 kilometer lang bådflotille på Themsen til sommer.

Idéen er ifølge BBC, at jubilæumsfestlighederne skal afspejle Storbritanniens stolte maritime traditioner.

1.000 fartøjer

Optoget til vands finder sted søndag den 3. juni og kommer til at bestå af 1.000 fartøjer med dronningens pram som centrum ledsaget af småbåde fra det tidligere kongeskib Britannia. Flodprammen, der lånes til lejligheden, bliver overdådigt udsmykket i rødt og guld, så den bliver en passende ramme om jubilaren og hendes gemal prins Phillip.

Sejladsen går fra London-bydelen til Tower Bridge i hovedstadens centrum og passerer undervejs 14 broer.

Kronet som 26-årig

Den 85-årige dronning Elizabeth var knap 26, da hun overtog tronen sin far kong George VI.s død den 6. februar 1952. Hun blev kronet i Westminster Abbey den 2. juni året efter.

NB Når vi i indledningen bruger udtrykket "kusine" skal det tages med et gran salt - eller to. Men dronning Margrethe er fakstisk nummer 221 i den britiske tronfølge, da hun er barnebarn af Margareta af Connaught, der senere blev kronprinsesse af Sverige.