Livsstil

Ekskæresten frister os på Facebook

Danskerne er vilde med Facebook. Faktisk så vilde, at over tre millioner af os er aktive på det sociale netværk, enten via computeren eller telefonen. Det fortæller IT-virksomheden Komfo.

Facebook gør det let for dig at komme i kontakt med stort set alle mennesker fra din fortid, inklusiv de flirter og ekskærester, som du, hvis ikke det lige var for det sociale netværks muligheder, nok havde ladet gå i glemmebogen.

Hvis du er i et parforhold, er der imidlertid grund til at være på vagt. Det, der til at starte med kan virke hyggeligt og sjovt, kan pludselig tage en drejning i en retning, der kan få drastiske konsekvenser for dit liv - du kan blive følelsesmæssigt involveret.

Den lyserøde fortid

Ekskæresten repræsenterer nemlig en helt anden tid, end den du sidder i lige nu, og det kan godt give et sug i maven og bringe nogle lidt for lyserøde minder frem, siger sexolog og parterapeut Rikke Thuesen til tv2.dk.

"Det, de fleste oplever, er, at de pludselig sidder i et forhold med ansvar, byrder og forpligtelser. Ekskæresterne repræsenterer en tid, hvor man var mere fri og havde knap så meget ansvar, og derfor kan gamle kærester få nogle følelser frem, som måske har været gemt væk," forklarer Rikke Thuesen.

Og det handler ikke kun om, at du bliver interesseret i ekskæresten:

"Det handler lige så meget om, at du bliver forelsket i dig selv igen, fordi ekskæresten kalder på noget godt i dig - måske noget sjovt eller noget modigt eller udfordrende. Og det kan hurtigt blive farligt, fordi det er så nemt at få gang i nogle følelser, der tidligere har været der - gammel kærlighed, du ved..," siger Rikke Thuesen.

Do's and don'ts

Det betyder ikke, at det er forbudt at tage kontakt til ekskærester eller gamler flirter. Men der er, ifølge Rikke Thuesen, nogle følelser og tegn, du skal være opmærksom på.

Rikke Thuesen guider dig gennem fristelserne på Facebook - bliv klogere på, hvad det er ok at gøre, når du er i et forhold, og hvad det er absolut forbudt at gøre.

Do's

1. Delagtiggør din partner. Fortæl f.eks. hvis din ekskæreste har kontaktet dig.

2. Skab en dialog. Hvis din partner bliver utryg, så tag en god snak om det, i stedet for at handle drastisk og f.eks. slette din profil. Respektér din kærestes følelser, men respektér også dine egne - find en fælles strategi, som I begge følger, når I er på Facebook.

3. Sørg for at skabe en fælles tillid. Det gør du f.eks. ved at lade din profil være åben, så din partner kan følge med i dine aktiviteter. Det handler om at signalere: 'Jeg har ikke noget at skjule for dig'.

4. Hvis du møder folk fra din fortid, f.eks. ekskærester, så brug mødet konstruktivt til selvudvikling, så du kan blive klogere på dig selv. Men sørg for hele tiden at være opmærksom på dine følelser, så dialogen ikke udvikler sig i en farlig retning.

5. Referér til din partner og inddrag dit nuværende liv i din dialog med ham fra din fortid.

6. Vær opmærksom på flirtende adfærd og brems den med det samme, hvis du møder den. Det kan du gøre ved at være ærlig, og f.eks. sige: 'Nu kan jeg mærke, at du går lidt for tæt på i det, du skriver. Det er jeg ikke interesseret i'.

7. Prioritér altid dit parforhold over ham, du skriver med på Facebook.

8. Hvis du aftaler at mødes med din ekskæreste eller eksflirt, så fortæl det til din partner - og invitér ham gerne med.

Og så kommer vi til det nok så vigtige - nemlig hvordan du IKKE skal opføre dig.

Don'ts

1. Skjul ikke noget for din kæreste. Herunder ligger naturligvis også, at du ikke må oprette en hemmelig profil eller lave en dobbeltspærre på dit password.

2. Undlad at føre lange private samtaler med følelser involveret - det gælder både i forhold til en ekskæreste og i forhold til al dialog med personer af det modsatte køn, som ikke er din kæreste.

3. Hvis du begynder at dele noget med en samtalepartner på Facebook, som du ikke deler med din partner, så skal du straks være på vagt. Du vil nemlig helt automatisk komme til at føle samhørighed og åbenhed i forhold til den, du skriver med, og det kan lynhurtigt udvikle sig, så du får lyst til at være tæt på din samtalepartner på andre områder også.

4. Undlad at udveksle for mange gamle minder. Det vil rippe op i gamle følelser, og kan hurtigt føre til, at du tænker 'det var også sjovt dengang, og hvor er det ærgerligt, at vi ikke er sammen længere'.

5. Brug ikke tid på udvalgte personer - hvis du kan mærke på dig selv, at du kun går på Facebook for at skrive med ekskæresten eller eksflirten, så skal du være på vagt.

6. Vær ligeledes på vagt, hvis du begynder at glæde dig til din partner smutter til fodbold eller syning, så du får noget fred og alenetid til at være på Facebook.

7. Gå ikke med på en flirt og ignorér kommentarer, som du kan mærke går for tæt på - hvis først du går med i en dialog, så kan det være svært at komme ud af den igen.