10 ting du ikke skal gøre i kulden

Bliv klædt på til weekendens kulde og find ud af, hvad du absolut ikke skal gøre, når det er hundekoldt

Tænderne klaprer og næsen løber - det er for alvor blevet vinter med rigtig lave temperaturer på 8 minus grader om dagen og udsigt til 20 minusgrader om natten.

Man bliver naturligvis nødt til at tage sig nogle forholdsregler, når det er så koldt, så her får du 10 gode råd til, hvad du absolut ikke skal gøre, når det er rigtig koldt.

Tro ikke isen er sikker

De fleste søer er lige nu dækket af is, men det er mange steder et ganske tyndt lag, så pas på med at leje vovehals, det kan nemlig gå grueligt galt

"Isen er slet ikke sikker alle steder endnu. Vi forventer, at de første søer først er til at skøjte på om et par dage. Hvis du er i tvivl så kan man på de fleste kommuners hjemmeside se, om søerne er sikre at færdes på," fortæller Peter Tanev, TV 2 Vejrcenter.

Sov ikke din brandert ud udendørs

Har man fået lidt for mange sjusser til begge ben, kan det være fristende lige at tage sig et hvil på en bænk, inden man begiver sig på den lange tur hjem. Men det skal man absolut ikke gøre

"Med de temperaturer vi har om natten, hvor vi kan komme ned på 20 graders frost, er det simpelthen livsfarligt at ligge udenfor. Hvis man ikke er klædt tilstrækkeligt på, ja så kan man faktisk blive så voldsomt nedkølet på bare to timer, at man kommer i fare for at omkomme i kulden," lyder det fra Tanev

Glem ikke hue og vanter når du skal cykle

Det er ikke bare koldt, det blæser også en del. Det betyder, at det vil føles meget koldere på huden, end det er. Eksempelvis i dag vil kuldeindekset være på -18 grader. Er man så ude og cykle, ja så er vindmodstanden større og derfor stiger kuldeindekset.

"Det kan blive helt ekstrem koldt på hænder og øre, hvis de ikke er dækket til, når man cykler. Faktisk vil vindmodstanden få kuldeindekset til at komme så højt op, at man kan være uheldig at få lette forfrysninger, hvis man ikke passer på," siger Peter Tanev.

Stil ikke ølkassen udenfor

Hvis du tænker, at du lige vil spare pladsen i køleskabet ved at sætte øllene på køl udenfor, så skal du være opmærksom på, at du kan blive slemt skuffet, når du skal ud og hente dem igen

"Det kan blive så koldt, at væsken i glasflaskerne fryser til is - og is udvider sig, så man kan faktisk godt risikere, at ølflaskerne sprænger," forklarer Peter Tanev

Vask ikke vinduer

Det er absolut ikke verdens kløgtigste idé at give vinduerne en ordentlig omgang pudsning.

"Med de temperaturer vi har lige nu, vil vandet, som man pøser på vinduerne, fryse til is. Så vent med vinduespudsningen," lyder det fra TV 2 Vejret chefredaktør

Undgå syntetisk tøj

Hvis du undrer dig over, at du er begyndt at slå gnister og få stød, når du rør ved metal og elektronik, så findes svaret i vejret og din påklædning

"Luften er rigtig tør i øjeblikket, og det betyder, at rigtig mange oplever, at de får stød. Det der også kaldes statisk elektricitet. Det kan man lettere undgå ved at lade være med at gå i syntetisk tøj, da det meget nemt bliver elektrisk," siger Peter Tanev.

Glem ikke mobilen udenfor

Det er ikke nogen god ide at glemme sin mobil ude i den kolde bil eller på altanstolen. Kulden kan nemlig få mobilbatteriet til at miste al sin strøm.

Slik ikke på frosten

Det at slikke på metalgenstande om vinteren, er nok en tendens, der er mest udbredt hos den lidt yngre del i befolkning. Men så kan man give rådet videre til poderne, når de skal ud og leje i sneen: Slikker man på et noget metal, som eksempelvis et gyngestativ eller en lygtepæl, ja, så er der en sandsynlighed for, at tungen vil hænge fast. Vandet på tungen fryser nemlig lynhurtigt til is, da metallet oftest er voldsomt nedkølet, og så klæber man altså fast.

Undgå sommerdæk på bilen

Tidligere var vinteren meget mild og behovet for vinterdæk var begrænset. Men nu hvor frost og sne har ramt landet, er det vigtig at få vintersutterne på vognen.

"På en vej med is og sne er gummiblandingen på vinterdæk lavet, så man står bedre fast og har en kortere bremselængde i forhold til sommerdæk," siger Peter Tanev.

Undgå sprinklervæske der ikke er frostsikret

Det er ikke godt at finde ud af, at sprinklervæsken er frosset fast i kablerne eller at væsken fryser til is, så snart man blæser den op på forruden. Sørg derfor for, at din sprinklervæske kan tåle frost.

"Med de temperaturer vi når ned på om natten, skal man nok ud og have noget sprinklervæske, der er frostsikkert ved minus 20 grader," siger Peter Tanev.