Livsstil

Sjældent bevæget dronning takker sit folk

I går havde dronning Elizabeth siddet på den britiske trone i 60 år og benyttede anledningen til at takke sit folk.

Regeringsjubilæet fejres først for alvor til sommer, hvor der er lagt an til en lang række storstilede begivenheder kulminerende i en flotillesejlads på Themsen.

Dronningen valgte derfor at udsende en tak til sine undersåtter - i sig selv en ekstremt sjælden begivenhed. Majestæten kommunikerer stort set aldrig på denne måde, men gaverne og lykønskninger strømmer ind til Buckingham Palace og jubilaren ønskede at kvittere for opmærksomheden.

Dybt bevæget dronning

Dronning Elizabeth lagde sjældent set stærke følelser og varme i sine ord og skrev blandt andet, at hun er "dybt bevæget" over de mange hilsener fra nær og fjern.

Jeg vil fortælle, hvor dybt bevæget vi er over at modtage så mange venlige tilkendegivelser i forbindelse med jubilæet

Dronning Elizabeth

"I dag, hvor jeg har været jeres dronning i 60 år, vil jeg skrive for at takke for den vidunderlige støtte og opmuntring, I har givet mig og prins Phillip gennem årene. Jeg vil fortælle, hvor dybt bevæget vi er over at modtage så mange venlige tilkendegivelser i forbindelse med jubilæet", hedder det i den usædvanlige udtalelsen.

Sammenholdets styrke

Majestæten fortsætter: "I dette specielle år, hvor jeg fornyer forpligtelsen på min gerning i jeres tjeneste, håber jeg, at vi alle vil blive mindet om styrken i sammenhold, som vi kender det fra familie, venskab og godt naboskab. Det er kvaliteter, jeg ser frem til at opleve i mange former, når vi rejser gennem det Forenede Kongerige og rigsfællesskabet".

I den sidste passage hentyder dronningen til de omfattende rejseaktiviteter, hele den royale familie har planlagt i jubilæumsåret.

Monark med klar hjerne og varmt hjerte

Den jubilerende regent påpegede også, hvor mange fremskridt, der er sket i samfundet, siden hun kom på tronen og sluttede: "Jeg ser hen til fremtiden med en klar hjerne og et varmt hjerte. Jeg sender jer alle de hjerteligste hilsener".

Tangerer længst regerende monark nogensinde

Dronning Elizabeth den II. var kun 25 år, da hun overtog den britiske trone efter sin far, kong George den VI. ved hans død den 6. februar 1952 og hun nærmer sig rekorden som den længst regerende monark nogensinde, kun overgået af dronning Victoria. Hun regerede i 63 år og syv måneder.