Livsstil

Derfor holder vi ikke vinterferie samtidig

Der er nogle, der holder vinterferie i uge 7, og der er andre, der først har ferie i uge 8. Og så er der nogle, der slet ikke har noget vinterferie.

Hvorimod efterårsferien har eksisteret i omtrent 100 år, så er vinterferien lidt nyere af slagsen.

Først i 1970'erne opstod vinterferien som en reaktion på, at mange danskere begyndte at tage på skiferie i de norske fjelde eller i de sydlige alper. Det oplyser Ministeriet for Børn og Undervisning.

- Beslutningen om ferien var en praktisk reaktion på virkeligheden. Forældrene begyndte at tage børnene ud af skolen for at komme af sted, og så mente man, det var smartere at samle det i én uge, fortæller skolehistoriker Keld Grinder Hansen.

Lang og mørk tid uden ferie

Der var dog også andre årsager end danskernes nye lyst til at stå på ski i vintermånederne. Eftersom skolebørnene ingen ferie havde mellem jul og påske, var der et ønske fra danskerne om at bløde op i den lange, mørke tid uden ferie.

- Vinterferien er faktisk bare nogle spredte fridage, som man har samlet i én uge, forklarer Keld Grinder Hansen, der understreger, at der altså ikke er tale om ekstra fridage, som tidligere ikke eksisterede.

Selv om vinterferien første gang kom på landkortet i 1970'erne, var det dog først i slutningen af 1980'erne, at ferien blev almindelig i hele landet. Derfor er det ikke unaturligt, hvis den lidt ældre del af befolkningen ikke mindes at have holdt vinterferie, dengang de gik i folkeskole.

Hvilken uge er der vinterferie?

Det er de enkelte kommuner, der bestemmer, hvornår skolerne holder vinterferie. De fleste vælger at lægge vinterferien i enten uge 7 eller uge 8, men enkelte kommuner har også valgt at lægge den i uge 6 eller uge 9. I modsætning til andre ferier, som eksempelvis jul eller påske, er vinterferien ikke associeret med nogen helligdage, og derfor kan den - ligesom sommerferien - lægges mere frit.

De fleste københavnske kommuner har i mange år holdt vinterferie i uge 7, og også i Aarhus og Esbjerg går de tidligt på vinterferie. Derimod venter man i både Odense og Aalborg til at gå på vinterferie i uge 8.

Selv om der automatisk er vinterferie til folkeskole- og gymnasieelever, er der ikke nødvendigvis vinterferie til dem, der arbejder, ligesom studerende ved landets universiteter heller ikke har nogen vinterferie.