Sådan putter du bedst dit barn

Er det ok at lade sit barn græde sig i søvn? Det synes en overvejende stor del af danske forældre. Det er faktisk kun hver femte dansker, der synes, at det er helt uacceptabelt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for 24timer.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1009 forældre til børn mellem nul og seks år. Tallene chokerer flere børneeksperter - en af dem er netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der mener, at det kan være decideret skadeligt for børn at græde sig i søvn:

"Den nyeste forskning viser, at det skader hjernen og ødelægger barnets evne til senere i livet at tackle stress, hvis det får lov at græde længerevarende," siger hun til 24timer.

Opgør med 'Godnat og sov godt'

Mange danske forældre har gennem det seneste årti sværget til den spanske bog 'Godnat og sov godt', der udkom i 2000. Omdrejningspunktet i bogen er en puttemetode, der bygger på, at forældrene skal følge et nøje tilrettelagt skema for, hvornår de må gå ind til deres barn - uanset om det græder eller ej. Skemaet bygger på intervaller, der hele tiden øges og til sidst ender på 17 minutter.

Ud af de 1009 adspurgte forældre i undersøgelsen svarer næsten halvdelen, at de har brugt bogens metode til at lære deres barn at falde i søvn. 30 procent fortæller, at det har virket for dem.

Helen Lyng Hansen siger, ja, metoden virker, men barnet tager skade:

"Barnet holder ikke op med at græde, fordi det ved, at mor og far sidder i stuen og ville komme, hvis der var brug for det. Barnet holder op med at græde, fordi det har en oplevelse af, at der ikke bliver lyttet til det og reageret," siger netsundhedsplejersken til 24timer.

Det handler om tryghed

Netsundhedsplejersken lægger altså afstand til den omdiskuterede spanske puttemetode. Men det ændrer ikke på, at søvn fylder rigtig meget i de fleste børnefamilier, og at de små poder skal puttes på en eller anden måde. Og hvordan gør du det så på den bedste måde?

Helen Lyng Hansen slår fast i sin bog 'Sådan får du dit barn til at sove', at det først og fremmest handler om tryghed.

"Børn skal føle sig trygge, når de sover, for trygge børn sover godt. Det er fuldstændig hjerteødelæggende at putte sit barn i seng og lade det græde sig i søvn. Lukke døren og bare sige godnat og så gå sin vej. Det river i mors hjerte og i barnets hjerte, og det er bestemt ikke den tilgang, jeg har. Tryghed er alfa omega. Og man kan sagtens få barnet til at sove godt med tryghed og omsorg og masser af kærlighed," siger hun.

De gode råd

Helen Lyng Hansen giver dig her seks nyttige tips om børn og søvn.

1. Du skal du vide, at der ikke findes én fast løsning på børns søvnproblemer - hvis der gjorde det, ville det næppe heller være så omdiskuteret et emne.

2. Du skal se på dit barns alder, udviklingstrin og typen af søvnproblem som et samlet hele, før du kan hjælpe dit barn på den rigtige måde. Et barn på ti måneder, der lige har lært at kravle, vil naturligt nok sove uroligt om natten, fordi det skal bearbejde de nye motoriske færdigheder, mens et treårigt barn, der lige er startet i børnehave, sover uroligt af andre årsager.

3. Du skal sørge for en stabil rytme i løbet af dagen. Et barn, der har nogenlunde faste sovetider, spiser godt, bliver udfordret og leget med på et alderssvarende niveau, og som får masser af tryghed og kærlighed i løbet af dagen, vil naturligt sove bedre om natten.

4. Hvis barnet har svært ved at sove, skal du lade det vide, at du er der. Afhængigt af alderen og intensiteten af gråden må du vurdere, om barnet skal tages op og trøstes for at blive lagt igen, eller om det er nok bare at sidde ved dets side. Du kan evt. læse stille og roligt højt af en bog, så barnet kan høre, at du er der.

5. Lær at skelne mellem angstens og utilfredshedens gråd. Så ved du, hvornår du skal tage barnet op, og hvornår det er nok blot at være tilstede i værelset. Når barnet nærmer sig børnehavealderen, og gråden udvikler sig til protest i stedet for angst, er det ok at være lidt mere bestemt. Du skal vise, at nu skal du sove, for det har du brug for.

6. Du skal turde stole på dig selv og ikke blindt følge andres gode råd. Du skal følge dit hjerte og din intuition. Hvis det, du gør, ikke føles rigtigt, så kan du være helt sikker på, at det ikke er den vej, du skal gå.

Hvordan putter du dit barn? Afgiv din stemme i boksen eller skriv en kommentar nedenunder her.