Kvinder glemmer at holde pause på jobbet

Langt flere kvinder end mænd føler, at de har for travlt til at gå ud og få frisk luft, når de er på arbejdet.

Markant flere kvinder end mænd føler sig så pressede i arbejdstiden, at de ikke har tid til at gå ud og få frisk luft, når de er på job.

Samtidig har kvinderne en tendens til at stille forhindringer op for sig selv, hvis de overvejer en gåtur. Den mest anvendte grund til ikke at gå udenfor er, at de "har for travlt".

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som ph.d. og landskabsarkitekt Lene Lottrup fra Arkitema Architects, står bag.

Kvinder vælger pauser fra

Forskningen viser, at frisk luft på arbejdspladsens tagterrasse eller gåturen efter frokost mindsker risikoen for stress. Set i det lys, er kvindernes valg problematisk, mener hun.

"Al forskning viser, at danske medarbejdere bliver mere harmoniske, tilfredse og mindre stressede, når de har udsigt til natur på arbejdspladsen. Og de får det endnu bedre, hvis de slentrer en tur udenfor i pausen sammen med kollegerne", siger Lene Lottrup, og fortsætter:

"Tingene bliver mere uformelle og ukomplicerede. Problemet er bare, at markant flere kvinder end mænd ikke mener, at de har tid til at slappe af med en gåtur udenfor".

Kvinder presses af kønsstereotyper

Lene Lottrup har netop afsluttet sin Ph.d. i, hvordan grønne udearealer påvirker danskerne på arbejdspladsen, og den viser, at markant flere mænd end kvinder sætter tid af til en tur udenfor mindst én gang om ugen.

Ifølge ligestillingsekspert Anushka Abeynayake fra Kvindestudier ved University of Sussex, er en af forklaringerne på kvindernes pauseadfærd, at de forsøger at nå så meget arbejde som muligt, før de skal ud af døren, for eksempel for at hente børn.

"Mange kvindelige ledere er presset af en række konfliktfyldte kønsstereotyper på arbejdsmarkedet og i privatlivet. Det kan for eksempel være, at de skal hente børn om eftermiddagen, mens det typisk anses for ok, at mænd arbejder sent", forklarer Anushka Abeynayake.