Livsstil

Vi sover sammen med vores børn

Lille Sofia kommer kravlende ind i smørhullet mellem forældrene allerede først på natten, og måske kommer storebror også, så hele familien ligger tæt sammen i dobbeltsengen indtil næste morgen.

I 57 procent af alle familier med børn mellem nul og seks år sover børnene i forældrenes seng mindst en gang om måneden, og for de fleste af dem sker det hver nat eller flere gange om ugen. Det viser en rundspørge, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for 24timer.

"Det er helt naturligt. For børnene er det hyggeligt, rart og trygt at sove sammen med forældrene, og vi søger jo også selv den samme nærhed og varme, når vi lægger os i ske med vores partner eller vælger at sove under dobbeltdyne," siger familieterapeut Fie Hørby til 24timer.

Hun opfordrer alle forældre til at lægge normerne på hylden i den her sag og mærke efter, hvad der fungerer i lige netop deres familie.

Forstyrrer søvnen

Ifølge overlæge og søvnspecialist på Rigshospitalet Michael Lamb kan der også være en anden grund til at arrangere sig på andre måder end ved at sove hele familien i samme seng.

"Selv om du måske føler, at du sover fint sammen med dit barn, så er der stor sandsynlighed for, at din søvn alligevel bliver forstyrret. Små børn har et andet søvnmønster end voksne, som gør, at de sover langt mere uroligt."

"Når du sover ved siden af et barn, der ligger og bevæger arme og ben meget og vender sig ofte, kan du ikke undgå at få forstyrret din naturlige søvnrytme, og det betyder, at du vil føle dig mere træt, uoplagt og ukoncentreret, end du ellers ville gøre. Det er faktisk de samme symptomer, som man ser ved folk, der lider af sygdommen søvnapnø - de vækker sig selv hele natten igennem ved at snorke kraftigt," siger søvneksperten til 24timer.