Livsstil

Sover du dårligt?

Det har store konsekvenser, når du ikke får den søvn, du har behov for

Fredag var international søvndag. Men desværre er der rigtig mange danskere, som nok ikke får så meget søvn i nat. 10 - 15 % af danskerne lider nemlig af konstant søvnløshed. Det betyder, at de har besvær med at sove i tre - fire dage om ugen i mere end tre uger.

"For lidt søvn forringer din livskvalitet. Du er indadvendt, irritabel og intolerant. Du har en langsommere reaktionsevne, har lyst til at isolere dig, og du fungerer dårligere socialt. Sådan har folk med konstant søvnløshed det hver eneste dag," siger Jan Ovesen, overlæge og medstifter af søvnklinikken Scansleep, til tv2.dk.

Træt på jobbet

Det er ikke kun sociallivet, det går ud over, når du ikke får tilstrækkeligt med søvn. Det kan også være rigtig svært at yde sit bedste på arbejdet, hvis du har mange søvnløse nætter.

"Når du får for lidt søvn, kan du ikke løse komplicere opgaver - du magter det ikke, og dine opgaver løses på et middelmådigt niveau. I et videnssamfund som det danske, skal vi leve af kreativitet og innovation. Det kan vi ikke yde, hvis vi sover for lidt eller for dårligt," siger Jan Ovesen.

Søvnløse lever kortere

Når du ikke sover ordentligt, svækkes dit immunforsvar. Det betyder, at du er mere modtagelig over for infektioner og småskavanker, end mennesker, som får den søvn, de har behov for. Men selvom der ikke umiddelbart er alvorligere sygdomme forbundet med kronisk søvnløshed, skader det kroppen på længere sigt.

"På lang sigt lever mennesker med kronisk søvnbesvær faktisk et par år kortere end os andre," siger Jan Ovesen.

5 gode råd

Det kan du gøre, hvis du lider af konstant søvnløshed

Gå sent i seng

Selvom det umiddelbart lyder ulogisk, er det en dårlig idé at gå tidligt i seng, hvis du lider af kronisk søvnløshed. Sengen kan i sig selv stimulere til søvnløshed, fordi det er det, den søvnløse forbinder den med. Så selvom du er rigtig træt, bliver du pludselig helt vågen, når du kommer i seng. Derfor er det smart at være så træt som muligt, inden du går i seng.

Fokuser på at være vågen - ikke på søvnen

Selvom det kan være fristende, er det uhensigtsmæssigt at tage en lur, hvis du bliver træt i løbet af dagen. Det forringer din nattesøvn yderligere. Hvis du forsøger at holde dig vågen i løbet af dagen, opbygger du en naturlig træthed. Hvis du fokuserer på, at du ikke kan sove, når du er gået i seng, har det en selvforstærkende effekt.

Drop sovepillerne

Det er en rigtig dårlig idé at tage sovepiller, hvis du lider af konstant søvnløshed. Det er en unaturlig måde at sove på og den søvn, du får på sovepiller, er ikke lige så god, som den naturlige. Den kemiske påvirkning gør hjernen sløv, og når søvnen registreres, kan man se, at søvnen er ringere end den naturlige.

Meditation

Der findes forskellige teknikker, som kan få dig til at falde til ro. Du kan for eksempel lave vejrtrækningsøvelser og fokusere på, hvordan du langsomt trækker vejret ind og ånder ud igen. Det får dig til at slappe af, og når du koncentrerer dig om din vejrtrækning, glemmer du søvnbesværet, fordi din hjerne ikke kan multitaske.

Progressiv muskelafslapning

Slap af i de forskellige muskelgrupper - den ene efter den anden - for eksempel dine lægge, lår, hofter og så videre. Især hvis du kombinerer det med skiftevis at spænde og slappe af i musklerne, frigøres der nogle afslapningshormoner fra muskulaturen, som har en generel afslappende effekt på hele kroppen.