Livsstil

Må transkønnede få børn?

Transkønnede skal have mulighed for at få børn. Det mener et flertal i Folketinget, der lige nu diskuterer, hvorvidt der skal åbnes op for en drastisk ændring af den gældende lov, der blev vedtaget i 1932 og indbefatter evnesvage og seksualforbrydere.

Som loven er nu, er det en umulighed for transkønnede at få børn, hvis de samtidig vil holde fast i et juridisk kønsskifte, der indebærer en kastration, hvor man fjerner de indre kønsorganer. Adoption er heller ikke en mulighed, fordi transseksualitet er en psykiatrisk diagnose.

Psykolog Simon Gjerløv er transkønnet, men han valgte helt bevidst at blive gravid og få sine to børn, der i dag er 18 og otte år, inden han søgte om en kønsskifteoperation - som han i øvrigt stadig venter på at få en afgørelse på.

En frustrerende proces

Han synes, at lovgivningen er dybt forældet, og han er frustreret over, at behandlingstiden på kastrationsansøgningerne er så bureaukratisk en proces:

"Kun 5 % af dem, der anmoder om en kønsskifteoperation, får lov. Er man transkønnet, så er man transkønnet, uanset om man får lov til at få et juridisk kønsskifte eller ej. Loven, som den er nu, får nogen folk, som har det meget dårligt i forvejen, til at få en masse dagligdags problemer. Det mærker jeg selv hver eneste gang, jeg skal på apoteket og skal vise mit cpr-nummer. Men det har jo intet at sige i fohold til ens evne til at være forælder," siger Simon Gjerløv

"For at overleve som transkønnet, så lever mange af os i hovedet, det gjorde jeg også, da jeg var gravid. Det er meget traumatiserende, at mange mennsker fokuserer på noget kvindelighed, som ikke er der, når man samtidig har bekendt i alle andre forhold, at man er en mand," fortæller Simon Gjerløv.

Hvad er transseksualitet

Transseksualitet, også kaldet gender dysfori, er en tilstand, hvori en person oplever et misforhold mellem sit biologiske køn og sit psykosociale kønstilhørsforhold (undertiden udtrykt som "at huse en kvindes sjæl i en mands krop" og vice versa).

Ofte ønsker den transseksuelle behandling med kønshormoner og at undergå kønsskifteoperation.

Årsagen til fænomenet er ukendt; biologisk adskiller transseksuelle sig næppe fra befolkningen som helhed.

Tilstanden har antagelig eksisteret til alle tider, men blev først alment kendt, da en ung amerikaner, George Jorgensen, blev til Christine Jorgensen i København 1950-52.

Transseksualitet blandes ofte sammen med transvestisme, som handler om mænds trang til at iføre sig kvindetøj og illudere som kvinde, men de to ting hænger ikke nødvendigvis sammen.

Ifølge Trans-Danmark, landsforeningen for tranvestitter og transseksuelle, regner man med, at ca. 1,5 % af befolkningen på en eller anden måde flirter med deres kønsidentitet - det svarer til mellem 50.000 og 55.000 danskere. Tallet er ikke bekræftet og favner meget bredt - det er således at vidt begreb at flirte med sin kønsidentitet.

Foreningen oplyser dog, at den gruppe, der findes flest af, er de fetichistiske tranvestitter. Det er dem, der får et seksuelt kick ud af at iføre sig det modsatte køns tøj - og den gruppe består overvejende af mænd.

Kilde: Den store danske encyklopædi, Trans-Danmark

De professionelle er bekymrede

Børnesagkyndige er bekymrede for, hvordan det påvirker børn at vokse op med en mor, der er en mand, eller en far, der er en kvinde. Simon Gjerløv kan godt forstå bekymringen, men han mener, at den bunder i fordomme:

"Alle de transkønnede, jeg kender, lader børnene vælge selv. Min datter kaldte mig mor, indtil hun var tre år, derefter syntes hun, det var mærkeligt at kalde mig mor, fordi jeg er en mand," fortæller Simon Gjerløv.

"Når man er en fagperson, må man skelne mellem at udtale sig som professionel med en ekspertviden i ryggen eller at udtale sig på baggrund af sine egne personlige fordomme om folk, som man egentlig ikke har en ekspertviden om. Og jeg tror, at det er her, problemet ligger," siger Simon Gjerløv.

"Den forskning, der har været omkring børn af homoseksuelle, viser rent faktisk, at de klarer sig langt bedre end gennemsnittet. Når man står i en særlig situation, så gør man sig ekstraordinære overvejelse. Det gjorde jeg også - det var ikke så nemt at gå ud og blive gravid, når man føler sig som mand. Det tog mig mange år at komme dertil. Så det er et bevidst valg og en bevidst beslutning, og det betyder, at man er meget bevidst om at have børnenes trivsel i centrum," forklarer Simon Gjerløv.

Hvad synes du? Er det ok, at transkønnede skal have lov til at få børn? Er det forvirrende for børn, at mor er en mand, eller at far er en kvinde - eller tror du, at børn tilpasser sig deres situation uden videre konsekvenser? Afgiv din stemme i boksen eller skriv en kommentar her på siden eller på facebook ved at følge linket i boksen.