Livsstil

Flere får gråt hår tidligt

De fleste af os forbinder gråt hår med alderdom, men nogen, og faktisk flere og flere, oplever, at de grå hår titter frem, allerede mens de er unge.

"Det mest almindelige er, at man bliver gråhåret omkring 50 års alderen. Men det holder bare ikke mere, der er flere og flere, der bliver gråhårede tidligt," fortæller frisør og stylist Gun-Britt Zeller, der selv er kendt for sit smukke, lange grå hår.

Sammen med TV 2 NEWS-studievært Anders Havndrup og Mette Mortensen fra Bienvenue Modesaloner fortæller hun i videoen øverst på siden om sine erfaringer med at blive gråhåret i en tidlig alder.

"Det var forfærdeligt"

Gun-Britt og Anders fortæller, at de som 25-årige fik de første sølvstænk i håret, mens Mette kun var 18 år. Og for hende var det på ingen måde forbundet med en glæde:

Derfor bliver du gråhåret

Forskere har fundet ud at, at årsagen, til at vores hår bliver gråt, er, at håret indeholder brintoverilte.

Hårrødderne danner nemlig selv lidt af dette stof.

Efterhånden som hårsækkene bliver ældre og mere slidte, ophobes der en masse brintoverilte i dem.

Med alderen begynder kemikaliet at blokere for den normale produktion af melanin, som er det stof, som giver håret farve.

De mennesker, der bliver gråhårede i en ung alder er formentlig genetisk disponerede - det er nemlig arveligt at blive gråhåret i en tidlig alder.

Stofskiftesygdomme kan være en sjælden årsag til grå hår i en tidlig alder - du bør derfor søge læge, hvis du er i tvivl om årsagen til dine grå hår.

Kilde: Videnskab.dk, Netdoktor.dk

"Jeg hev dem ud med en pincet, det var jo helt forfærdeligt, og jeg var grædefærdig. Det var ikke sjovt at få grå hår som 18-årig," fortæller hun.

"Jeg hev dem ud, og siden begyndte jeg at farve mit hår, og det fortsatte jeg med, indtil jeg var sidst i 20'erne og skulle være mor først gang. Så stoppede jeg, og i dag, som 38-årig, har jeg det fint med det," fortæller hun.

Kvinde - vælg den rigtige frisure

Gråt hår signalerer status og myndighed - det er de tre gråhårede gæster enige om. Men det er vigtigt, at man, især som kvinde, er opmærksom på, hvilken frisure man har, når man vælger at være gråhåret:

"Som kvinde skal man passe meget på, at frisuren ikke bliver for hård og for kort. Det er meget vigtigt, at man rammer rigtigt typemæssigt, for ellers kan det let komme til at virke som om, man er ældre, end man er," forklarer Gun-Britt.

Du kan møde de tre gråhårede gæster i videoen øverst på siden og samtidig se et udpluk af kendte politikere, der er blevet grå i toppen.