Livsstil

Få bugt med din misundelse på fem måder

Har du svært ved at unde din veninde hendes nye, velbetalte job eller din bror hans smarte bil? Vi kender alle til følelsen af misundelse, men som oftest får vi intet andet end dårligt selvværd ud af den. Psykolog Camilla Holsts giver her fem bud på, hvordan du vender din misundelse til noget positivt.

Den er grøn, gul, grim og sikkert ikke noget, du er specielt stolt over at føle. Og til og med er misundelsen en af de syv dødssynder.

Når du er misundelig, overser du alt det gode i dit eget liv og stræber i stedet efter at få noget af det, som andre har. Men ikke desto mindre kan veninder, kærester, kolleger og kendte mennesker lynhurtigt vække vores indre utilfredshed med os selv og vores liv, når vi hører om deres lykke.

Alt fra andres glamourøse garderober til velopdragne vovser og bedårende børn kan puste grå skyer ind over alt det, der for et øjeblik siden funklede i vores eget liv. Men der er heldigvis råd at hente.

Psykolog Camilla Holst giver her fem gode råd til, hvordan vi kan lære at leve med følelsen og bruge misundelsen til noget positivt.

Spyt din misundelse i øjnene

"Tag din misundelse op. Tænk den, men gør noget andet, end du tænker. Altså ren kognitiv terapi: Jeg tænker, at jeg er misundelig på dig. Men jeg siger: Hvor er det fantastisk, at du har fået de nye Guccistøvler af din mand, han er sgu da sød ved dig. Hvordan er de at gå i? Det er flovt og skamfuldt at være misundelig, og når du vender misundelsen på hovedet, viser du i stedet dig selv, at du er bedre værd".

Undgå facebook

"Du skal vide, hvad du logger ind på facebook for. Hvis du logger ind for at finde dagens guldkorn og blive inspireret, er det rigtigt fint. Men er du inde i en downperiode og særligt sårbar, skal du ikke gøre det. I stedet skal du mærke efter og spørge: Hvad har jeg brug for at vide noget om, hvad kunne interessere mig? Sådan løfter du dig ud af det følelsesmæssige helvede og en virkelig ond cirkel".

Lad dig inspirere

"Det er superpositivt, når man kan bruge andres lykke til at spørge "Det gik bare så godt for dig, hvordan gjorde du det?" At lade sig inspirere er meget konstruktivt, og en måde du kan hente masser af energi - også til at fortsætte den hårde træning med at holde den negative misundelse nede".

Byt misundelsen ud med nysgerrighed

"Byt din misundelse ud med nysgerrighed. Spørg lotto-vinderen "Hvad vil du egentlig bruge pengene til?" Du skal tillade dig selv at nyde andres drømme. Kan du ikke det, så er det et ret sikkert symptom på, at du har det rigtigt skidt og trænger til hjælp!"

Gør noget ved det

"Hvis du føler, der er noget, der er uretfærdigt, er det rimeligt at gøre noget ved det. Det er rimeligt at sige til din veninde, der har fået et job, du havde søgt "Du skylder mig en middag på Noma, og det skal være med den bedste vin". Hvis nogen får mere i løn end dig, er det også helt rimeligt at banke ind på direktørens kontor "Hallo hallo, jeg skal lige høre, hvad er det for en bh-størrelse, man skal have for at få den løn?" Det er helt rimeligt at handle sig ud af urimelige ting, men det er ikke rimeligt at føle sig ud af urimelige ting".