Så mange danskere bor i en kernefamilie

Der var engang, hvor en familie bestod af far, mor og børn - fælles børn vel at mærke. Sådan er det ikke længere. I dag findes der ikke mindre end 37 forskellige familieformer. Det fortæller Danmarks Statistik.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kun ca. halvdelen af alle danske familier består af far, mor og fælles børn. Den anden halvdel lever i en af de 36 andre familieformer.
Annette Due Madsen er psykolog og leder af Center for Familieudvikling. Hun ser to årsager til, at familielivet anno 2012 er en broget omgang:
"Det handler om flere ting, men en af forklaringerne er, at vi har et meget stærkt fokus på individuel frihed. Det betyder, at vi vælger til og fra. En anden forklaring er, at vi også blevet mere sårbare i vores familier. Der er nogen, der frit vælger sin familieform, men der er også nogen, der må opleve at blive valgt fra. Og det betyder, at man kan komme til at leve et familieliv, der er anderledes, end det man har drømt om, f.eks. hvis man bliver forladt," fortæller Annette Due Madsen.
Børn vil helst kernefamilien
"Børn vil rigtig gerne bo sammen med deres far og mor. Næsten 80 % af alle børn fortæller, at de ønsker den familieform. De fleste ønsker også den form, når de selv bliver voksne, men mange af børnene har ikke troen på det, fordi de selv har oplevet brud i deres egen barndom," siger psykologen.
Selv om mange stadig ser den traditionelle kernefamilie som den rigtige måde at være familie på, så er den altså langt fra hverdag for alle.
Hvis man lever i en familiestruktur, der afviger fra den traditionelle kernefamilie, er der nogle ting, man skal være opmærksom på - blandt andet stabilitet og de trygge relationer, der varer ved.
"Det er vigtigt for børn, at de har trygge relationer over lang tid. Børn må ikke opleve for mange skift i deres liv eller være nødt til selv at skulle skabe sammenhæng både fysisk og psykologisk," siger Annette Due Madsen.
En stor opgave for de voksne
"Det er en stor udfordring for de voksne i vores kultur. Det betyder, at vi ikke bare kan overlade det til følelser og romantik. Som voksen skal man se på den nye familiestruktur som en opgave, vi skal forholde os til. Vi må sikre os, at børnene får det så godt som muligt, også når de voksne træffer nye valg," siger Annette Due Madsen.
Hør psykologens gode råd i videoen øverst på siden, hvor du også kan møde en sammenbragt med dine, mine og vores børn, der ærligt fortæller om udfordringer og glæder ved den familieform.