Livsstil

Hvad gør jeg, når klappen går ned?

De fleste kender det, pludseligt går klappen går ned og man ligner ét stort spørgsmålstegn. Men hvad sker der egentlig - og hvad gør man? Det får du svaret på her.

Når du sidder ved det grønne bord og klappen går ned, skyldes det en midlertidig systemfejl i din arbejdshukommelse, som er den del af din hjerne, der sørger for, der altid er en tanke klar, efter den du tænker netop nu.

"Arbejdshukommelsen sørger for, at der hele tiden er en tanke klar på transportbåndet. Når klappen går ned, betyder det, at arbejdshukommelsen ikke har puttet en tanke på båndet, som nu bare er tomt - der er ingen tanke klar, og man kan intet sige," forklarer hjerneforsker Peter Lund Madsen.

Årsagen til denne pludselige afbrydelse af tankestrømmen skyldes ifølge Lund Madsen ofte, man er så nervøs, at fokus rettes mod alt det, som kan gå galt, og man på den måde bruger sin bevidsthed forkert.

Frygt ikke, det er ganske ufarligt

Det er dog på ingen måde farligt - og faktisk også ganske ligegyldigt, at tankestrømmen bliver midlertidig afbrudt under eksamen, tilføjer Lund Madsen, som endda opfordrer til bare at lade klappen komme:

"Bare lad den sorte klap komme, lad den gå ned - der gør ikke noget. Det får ingen indvirkning på karakteren, når der skal voteres, så det er jo totalt ligegyldigt," siger hjerneforskeren, der selv er censor, og kommer med to gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du pludselig mister fodfæste under eksamen:

1. Lad bare klappen gå ned, tag derefter en dyb indånding og fortsæt

2. Sig det højt, at klappen er gået ned, da nervøsiteten ofte mister magten, hvis du sætter ord på

Få flere gode råd fra Peter Lund Madsen i videoen øverst oppe, hvor han også afslører, hvad der skete, da hans klap gik ned til sejlads-eksamen i disciplinen 'mand over bord'.