Vi skifter parti, som vinden blæser

Socialdemokraterne er netop nu sendt gevaldigt til tælling. En ny meningsmåling viser, at vælgerne flygter fra partiet og vil sætte deres kryds et andet sted, hvis der var valg i morgen.
Men det er ikke kun indenfor politik, at danskerne shopper rundt mellem de mange valgmuligheder, som vi dagligt må tage stilling til.
Hvor der førhen skulle rigtig meget til for at skifte politisk parti, skifte job, teleselskab eller sågar blive skilt, så er det i dag en udbredt tendens, at vi er blevet mere troløse på flere områder.
Værdier har ændret sig
Det er de færreste, som i dag bliver hængende som loyale kunder, hvis man isom individ ikke får noget ud af det. Sociolog Emilia van Hauen peger på en opløsning af fællesskabet som en af de afgørende faktorer. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.
"Vores værdier har ændret sig meget markant gennem 30 år. Nu handler det om at udleve egne behov, og det betyder at man er blevet mere troløs over for fællesskaber og ideologier. Det handler i virkeligheden om, at man er blevet mere bevidst hvem man er, hvad man vil og at man kan følge sin egen passion," siger hun til tv2.dk.
Herunder følger de større områder, hvor Emilia van Hauen mener, at danskerne er blevet mere åbne for udvikling og forandring, som går imod de mere traditionelle opfattelser.
Parforholdet
En af de store revolutioner, er de mange skilsmisser i privatsfæren. Parforholdet er ikke længere for livet, men for den livsfase, man er i.
"Kernefamilien er i dag blevet mere dynamisk i forhold til, hvad vi har set i tidligere generationer. Før i tiden døde folk, og så blev man måske gift igen."
"I dag dør man ikke - man bliver skilt. På den måde er man troløs over for forestillingen om at ægteskabet varer til døden os skiller, men til gengæld er man tro over for sig selv, fordi man skifter det elendige ægteskab ud med en bedre hverdag," siger van Hauen.
Politik
Venstre-og højre fløj er nærmest blevet et udvandet begreb. Blå blok har jo nærmest integreret den socialistiske tankegang om social lighed i samfund, mens rød blok langt hen ad vejen fører en blå økonomi.
"Så på den måde er det en slags pseudo-politisk stillingstagen, der gør at man vælger om man er liberal eller social. Det er med til at gøre det nemmere at hoppe rundt mellem partierne, og skifte politisk parti som vinden blæser."
"Det som man ser i dag, er at folk ikke kan mærke den store forskel - det er vel også en af grundene til at Liberal Alliance fik så mange stemmer sidst, fordi de stak lidt ud."
Job og uddannelse
Man ser færre og færre, der bliver i det samme job i en meget lang årrække. Og det handler ikke længere om, at det ikke kun er i samme virksomhed eller i samme fag, men at man tager skridtet fuldt ud og skifter branche. I dag har man mange muligheder for at uddanne sig, hvis man føler, at det er rigtigt at sadle helt om. Det er også en form for troløshed, mener van Hauen.
Medierne
I gamle dage var der kun få tv-kanaler og man holdt en avis, som man stod ved. I dag er det helt anderledes. Man får nyheder fra alle kanter og fra alle typer af medier.
"Hvis man er medietro, så kan man måske komme til at føle sig ensporet eller dum, uden at man virkelih er det og derfor ender man med at surfe rundt en masse steder for at få det fulde overblik over det, der interesser én," siger Emilia van Hauen.