Sociolog: Fars Dag er for fimset

Mens vi i Danmark har taget imod Mors Dag med åbne arme, kniber det lidt med at lukke fejringen af farmand ind i vores hjerter. Men hvorfor forholder det sig sådan - er far ikke lige så vigtig at hædre som mor?

Mens mødrene i stor stil bliver fejret på Mors Dag, kan fædrene godt forberede sig på, at de ikke bliver hædret i samme omfang på Fars Dag - som altså er i dag, hvis nogen skulle være i tvivl. For mens vi med åbne arme har taget Mors Dag til os, har Fars Dag aldrig rigtigt fået fodfæste.

Så kunne man måske fristes til at tro, at det skyldes, at Fars Dag i Danmark falder på Grundlovsdag og derfor glider lidt i bagrunden, fordi familier landet over ikke er opmærksomme på dagens særlige betydning for fædrene.

Den forklaring tror sociolog Emilia van Hauen dog ikke er øjeblik på. Ifølge hende skal årsagen derimod findes i forskellene mellem kønnene, og at kvinders succes måles i kærlighed, mens mænds måles i resultater.

"Kvinder vil elskes, mænd vil være helte"

"Mors Dag såvel som Fars dag handler om at fejre og anerkende omsorgsrollen, og det er en anerkendelse mænd ikke har brug for på samme måde som kvinder. Modsat kvinder har mænd ikke behov for at blive hædret for det, de er, men for det de gør," siger Emilia van Hauen til tv2.dk.

"Firkantet sagt vil mænd være helte, mens kvinder vil elskes, hvorfor mænd måler deres succes i resultater, og kvinder deres i, hvorvidt de er elsket" tilføjer hun og pointerer, at det netop er én af grundene til, at Fars Dag ikke fylder så meget - mændene har ikke brug for den, da de værdier, den hylder, ikke er særlig maskuline. Med andre ord er Fars Dag lidt for "fimset", siger van Hauen

Mors Dag er kvindernes dag - Fars Dag er ikke mændenes

Emilia van Hauen anerkender dog, at denne værdimæssige opdeling af kønnene er i opbrud. Det betyder ifølge hende imidlertid ikke, at vi i fremtiden skal regne med, at Fars Dag kommer på højde med Mors Dag. Blandt andet fordi, den ikke har samme historiske fundament og ikke appellerer til fædre og sønner på samme måde som Mors Dag gør til mødre og døtre:

"Da Mors Dag blev indstiftet handlede det om at synliggøre kvinderne i samfundet og hædre det arbejde, de udførte i hjemmet og som mødre. Dengang var kvinder ikke til stede i det offentlige rum på samme måde som mænd, der jo dominerede alle andre områder end netop hjemmet. Det er også denne synliggørelse der i dag gør sig gældende på Mors Dag - og som ofte også er noget, der fejres mødre og døtre imellem," lyder det fra van Hauen, som mener, at Fars Dag ikke på samme måde appellerer til sønner og fædre:

Mors og Fars

Mors Dag blev grundlagt af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe i 1872 med den hensigt at ære alle mødres arbejde.

Fars Dag er ligeså en amerikansk opfindelse, som primært skyldes en enkelt persons ønske om at hædre sin far - nemlig Sonora Louise Dodd fra Spokane i staten Washinigton.

Mens den første Fars Dag fandt sted i USA i 1910, var Sverige i 1931 det første nordiske land til at indføre dagen, som først nåede til Danmark i 1935.

I Sverige valgte man, som amerikanerne, den 3. søndag i juni, mens dagen i Danmark blev "slået sammen" med Grundlovsdag den 5. juni.

"Sønner fejrer ikke deres fædre så åbenlyst. Så mødes man måske i stedet i loger og klubber og fejrer, det at være mand - og hylder maskuliniteten sammen," slutter sociologen.

Ifølge Emilia van Hauen er Fars Dag altså ikke ligeså vigtig som Mors Dag - og bliver det nok heller aldrig. Dermed intet sagt om, at mor er vigtigere end far.