Livsstil

Her er sommerens irriterende smådyr

Det er sæson for små irriterende dyr i luften, og i den anledning havde Go' sommer Danmark mandag besøg af Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen.

Det er nærmest umuligt at undgå at sluge nogle af insekterne i ny og næ, og Jes Aagaard kunne indledningsvis berolige med, at det ikke er farligt at spise dem - men nogle smager afgjort mere ubehageligt end andre.

Her følger en oversigt over årstidens hyppigst forekommende smådyr:

Bladlus

Mængden af bladlus er massiv nu. De formerer sig med lynets hast - ved jomfrufødsler. Hunnerne lægger æg, som klækker, men er ikke ved kønnet formering. Deres sæson er forår og sommer, mens der er god saft i træerne. Det er den sirup, som lusene lever af.

Mariehøns

Når man sådan cykler med åben mund, og man får noget ind, der ikke smager så godt, er det som regel mariehøns. De er røde og signalerer, at 'jeg smager dårligt'.

Mariehønsene har endnu ikke holdt deres indtog, men de lever af bladlus, så hvis der er mange bladlus, kommer der også mange mariehøns.

De kan være enormt irriterende. Hvis de mangler vand, kan de finde på at nappe mennesker.

Glimmerbøsse

rFlasher man en gul sommerkjole eller en gul t-shirt, bliver den hurtigt fyldt med bittesmå biller. Det er glimmerbøsser.

En lille billeart med metallisk farvet skjold (deraf navnet), der lever af at suge nektar ud af gule blomster, og de kan ikke lige se forskel på en gul kjole og en gul blomst. De er møgirriterende, men også helt ufarlige at sluge.

Tordenfluer

Så er der tordenfluer, der typisk kommer, når det er trykkende vejr. Det er en lille bitte myg, der stikker og irriterer. De er ligeglade med myggenet. Når det er tørt, gemmer de sig. Men når der er høj luftfugtighed, så er de allevegne. De kravler og stikker.

Myg og hvepse

Myggene og hvepsene er ikke kommet nævneværdigt på banen endnu.

Hvepsene bliver først rigtigt irriterende i august og septemper. Lige nu bliver de holdt til ilden af dronningen, men når først hvepseboet bliver opløst, går de for alvor i vores sodavand og lagkager.

Til gengæld kan vi glæde os over, at der ikke kommer så mange myg i år, fordi det har været et tørt forår.