Livsstil

Se hvilke læskedrikke der feder mest

Går du rundt og tror, at den klassiske Coca-Cola er den mest fedende læskedrik, så kan du godt tro om igen.

I samarbejde med ernæringsekspert Gitte Gross fra DTU fødevareinstituttet har tv2.dk testet en række populære læskedrikke, som vi danskere i stor stil hælder i os, når sommervarmen rammer landet.

Dagligt energibehov for voksne:

KVINDE

mellem 19 og 30 år. Vægt: 60 kg. Aktivitetsniveau: Normalt.Dagligt energibehov 2198 KCAL. Råderum til kalorier:220 KCAL.

KVINDE

mellem 31 og 60 år. Vægt: 70 kg. Aktivitetsniveau: Stillesiddende Dagligt energibehov: 2006 KCAL. Råderum til kalorier:200 KCAL.

MAND

mellem 19 og 30 år. Vægt: 90 kg. Aktivitetsniveau: Højt. Dagligt energibehov: 3686 KCAL. Råderum til kalorier:367 KCAL.

MAND

mellem 31 og 60 år. Vægt: 85 kg. Aktivitetsniveau: Normalt. Dagligt energibehov: 2969 KCAL. Råderum til kalorier:297 KCAL.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations 2004/Gitte Gross

Der er dog en hage ved de kolde og forfriskende drikke, for de fleste er flydende kaloriebomber, der nemt kan betyde mere sul på sidebenene.

Iskaffe er ren dessert

Selv om en halv liter Coca-Cola er fyldt med hele 53 gram sukker, så er den brune karamel-sodavand alligevel overraskende langt fra at være den mest fedende i testen, da sukkerniveauet både bliver overgået af blandt andet iskaffen fra Starbucks og smoothien fra Innocent.

"Iskaffen ligner en lille uskyldig kop kaffe, men tag ikke fejl -det er en kaloriebombe, som man ikke bør drikke mange af. Iskaffen minder mest om en dessert og kan ikke erstatte den normale kop kaffe, fordi den har et meget højt niveau af sukker og mælkefedt," siger Gitte Gross.

Smoothie feder mere end cola

Hvad angår smoothien, så indeholder den per 100 ml også mere sukker end colaen, så selv om den er et sundere alternativ, fordi den indeholder næringsstoffer fra frugt, så feder den altså mere end man umiddelbart skulle tro.

Sådan har vi gjort:

Vi har testet syv populære læskedrikke, der hverken indeholder alkohol eller er lightprodukter. Sammen med ernæringsekspert Gitte Gross gennemgik vi ingredienser og energisammensætning.

For at sammenligne produkterne bedst muligt har vi regnet kalorieindholdet ud per 100 ml for at finde frem til de fedeste drikke.

"Det er lidt overraskende, men det viser bare, at man skal passe på, hvis man også vil passe vægten. Drikker man for mange søde drikke, sniger det sig ind i det samlede kalorieregnskab uden at man nødvendigvis lægger mærke til det, fordi det ikke mætter som faste kalorier. Kalorier er ligeglade, de sætter sig, uanset hvor man får dem fra," siger Gitte Gross.

Herunder kan du læse om testens syv læskedrikke. Find ud af om din favoritdrik er blandt de mest fedende.

Coca-Cola

Verdens mest populære sodavand er en drik fyldt med sukker, tilsætningsstoffer og syre, der ikke er godt for tænderne, Man kan godt fastslå, at colaen er usund, men den klassiske drik er alligevel blandt de mindst kalorierige drikke i testen.

 • Kalorier per 100 ml: 42 kcal
 • Kalorier per flaske (500 ml): 210 kcal
 • 53 gram sukker per flaske

Sunfresh Sunjoy

Man kan godt foranlediges til at tro, at der her er tale om en juice, som folk tillægger en højere sundhedsværdi, end den egentlig har. Sunfresh er en læskende saftevand, der kun indeholder fem procent juice, mens der til gengæld er tilsat en masse sukker, farvestoffer og konserveringsmidler.

 • Kalorier per 100 ml: 50 kcal
 • Kalorier per flaske (500 ml): 250 kcal
 • 55 gram sukker per flaske

Starbucks Latte - KALORIEBOMBE 1

Seattle Latte fra Starbucks fås nu på stort set alle hylder. Den lille iskaffedrik skal mere ses som et alternativ til desserten frem for at tænke på den som en regulær kop kaffe. Det er ikke den drik i testen, der indeholder mest sukker, men den store andel af mælkefest er med til at tvinge iskaffen op på en delt førsteplads over fedende kaloriebomber. Koffeinindholdet er 103 mg per kop.

 • Kalorier per 100 ml: 70 kcal
 • Kalorier per flaske (220 ml): 154 kcal
 • 20 gram sukker per kop

Nestea - MINDST FEDENDE

Isteen med den søde ferskensmag har efterhånden mange år på bagen i Danmark. Den kan ikke klassificeres som en sund læskedrik, men i denne test er den i bund rent kaloriemæssigt i forhold til de øvrige drikke.

 • Kalorier per 100 ml: 32 kcal
 • Kalorier per flaske (500 ml): 160 kcal
 • 38 gram sukker per flaske

Innocent frugt-smoothie - SUND i SMÅ MÆNGDER

Den tyktflydende smoothie med mango og passion er en lille sukkerbombe, som man skal være påpasselig med at drikke for mange af, selv om den signalerer sundhed og friske frugter. Det er en fordel at flasken er lille, for drikker man to styk (500 ml), så indtager man flere kalorier og mere sukker i forhold til en cola. Ernæringsmæssigt er den testens sundeste drik og svarer til '1 af de 6', som Fødevarestyrelsen anbefaler.

 • Kalorier per 100 ml: 54 kcal
 • Kalorier per flaske (250 ml): 135 kcal
 • 30 gram sukker per flaske.

Red Bull

Den kraftige energidrik er blevet de unges foretrukne kilde til hurtig energi, fordi den har et højt indhold af koffein med 80 mg per dåse. Den bruges i større omfang som en læskedrik, men den er dog propfyldt med sukker og ligger lige over colaen, hvad angår kalorier per 100 ml - meget mere end en almindelig kop kaffe, der også virker opkvikkende.

 • Kalorier per 100 ml: 45 kcal
 • Kalorier per flaske (250 ml): 112 kcal
 • 27 gram sukker per dåse.

Cocio - KALORIEBOMBE 2

Danskernes foretrukne chokolademælk er en fuldfed fornøjelse at hælde indenbords. Sammen med iskaffen er det den mest kalorierige drik i testen, så derfor er det en god idé at holde sig til den lille variant på 270 ml, når man bliver Cocio-tørstig. Bæller man en halv liter får man næsten 400 kalorier sprøjtet ind i kroppen.

 • Kalorier per 100 ml: 70 kcal
 • Kalorier per flaske (270 ml): 189 kcal
 • 27 gram sukker per flaske